Als afvallen niet lukt: 10 redenen waarom
25 september 2020 

Als afvallen niet lukt: 10 redenen waarom

“Ik ben van wandelen nog nooit een grammetje afgevallen.” Of: “Het afvallen ging zo goed, maar nu blijf ik al weken op hetzelfde gewicht” Of: “Ik begin steeds weer overnieuw, maar afvallen lukt niet.” Dit zijn zomaar wat uitspraken die ik regelmatig voorbij hoor komen. Niet meer afvallen terwijl je daar wel heel erg je best voor doet en goed denkt om gezond en niet te veel eten én verstandig bewegen, is verschrikkelijk frustrerend. Wat precies de oorzaak is van dat afvallen niet lukt, is voor iedereen verschillend. Ik geef je 10 mogelijke oorzaken.

Oorzaken waarom afvallen niet lukt

  1. Je valt echt wel af

Je denkt dat je niet afvalt. Maar is dat wel terecht? Het woord afvallen gebruiken we om aan te geven dat we vet kwijt raken. Waarschijnlijk heb je je gewogen om tot de conclusie te komen dat je niet afvalt. Maar dat zijn echt twee verschillende dingen. Hetzelfde gewicht betekent niet dat je ook dezelfde hoeveelheid vet hebt behouden. Het kan zijn dat je vandaag net wat meer vocht vasthoudt, of je hebt vet ingeruild voor spieren. Het is veel beter om je voortgang in het afvallen te meten met een centimeter, of nog beter, met een weegschaal die je vetpercentage meet.

  1. Te weinig eten

Een van de oorzaken van niet, of niet meer afvallen is omdat je te weinig eet. Dat lijkt tegenstrijdig, maar is te verklaren in de veronderstelling dat je lichaam in de spaarstand gaat en de stofwisseling vertraagt omdat het denkt dat er een lange periode van schaarste aankomt, waar het zo goed mogelijk doorheen moet komen. Resultaat is dat je met minder voedsel toe kan en dat je vetreserves zo min mogelijk worden aangesproken. Dat was nou net niet de bedoeling.

Een andere reden kan zijn dat je al heel veel bent afgevallen. Een slanker lichaam heeft minder calorieën nodig. Het kost bijvoorbeeld minder energie om je lichaam warm te houden. Met minder gewicht kost het ook minder calorieën om te bewegen. Zodra je je streefgewicht nadert, heeft je lichaam dus ook minder voedsel nodig om in balans te blijven. Hierdoor gaat het gewichtsverlies langzamer.

  1. Te veel stress

Als je te veel stress ervaart, zal je continu veel cortisol aanmaken. Cortisol is een hormoon dat ervoor zorgt dat dat je meer trek krijgt, vooral in eten met veel calorieën: de lekkere-snack-trek.  Je zult meer eten, waardoor je minder snel of niet afvalt. Ook slaat cortisol vet op. Dat gebeurt met name rond je buikstreek. Kom je daar het meeste aan? Dan is dat wellicht een aanwijzing voor een hoog cortisolniveau.

Weet je dat je ook veel stress kunt oplopen van te veel, te vaak en te intensief sporten? Ook dan maak je teveel cortisol aan. Wees dus voorzichtig met hardlopen, wielrennen, spinning of andere intensieve vormen van cardiotraining. Beperk het tot sessies van drie kwartier en maximaal een paar keer per week.  Te veel is niet goed als je af wilt vallen.

women with stress

  1. Slaaptekort

De beste manier om de stress binnen de perken te houden, is door genoeg te slapen. Je nachtrust is essentieel voor je gezondheid. Chronische vermoeidheid is een uitstekende manier om je gewichtsverlies volledig te blokkeren. Niet alleen zal je onverstandiger keuzes maken als je moe bent, ook heeft het grote gevolgen voor je hormoonhuishouding. Te weinig slaap zorgt ervoor dat je hormonen uit balans raken. Er is een aantal hormonen (testosteron, DHEA en groeihormoon) dat energie voor het herstel van je spieren uit je vetweefsel haalt, door het vet af te breken. Omdat deze hormonen vooral gedurende de nacht actief zijn, verbrand je dus vet tijdens je slaap!

  1. Hormonale oorzaken

Hormonen hebben een grote invloed op of je wel of niet afvalt. Ze regelen zo ongeveer alle processen die van invloed zijn op je gewicht. Ze regelen je eetlust, je stofwisseling en de hoeveelheid vet die wordt opgeslagen en waar het opgeslagen wordt. Is er disbalans in je hormoonhuishouding, dan zal je gewicht daar ook onder lijden.

Veel vrouwen krijgen in de overgang te maken met een verstoorde hormoonhuishouding waardoor zij zwaarder worden. Bij mannen kan een tekort aan testosteron een grote invloed hebben. Een ander voorbeeld van een hormoonprobleem die voor extra gewicht of moeilijk kunnen afvallen zorgt, is een traag werkende schildklier.

  1. Je darmflora is niet in balans

Er wordt steeds meer duidelijk over de relatie tussen de darmflora en het voorkomen van overgewicht. Uit een onderzoek van het Department of Microbiology van de Cornell University blijkt dat er bacteriën in onze darmen voorkomen die het lichaam aanzetten tot het opslaan van vet. Heb je veel van deze bacteriën, dan word je sneller dikker. Zelfs als je niet zo veel eet.

Ook zijn er darmbacteriën geïdentificeerd die invloed hebben op ons gedrag. Onderzoekers beweren dat deze bacteriën je zelfs kunnen aanzetten tot eetbuien. De theorie erachter is dat deze bacteriën er alles aan zullen doen om in leven te blijven. Daarvoor is het nodig dat de mens in wiens darmen zij leven, veel moet eten. Dat krijgen ze voor elkaar door stofjes uit te scheiden waardoor er onbeheersbare trek ontstaat. Heb je veel van deze bacteriën, dan ga je voor de bijl en zal je meer eten dan nodig of gewenst is.

Wat als je niet meer afvalt, eet je soms een chocolade croissant

  1. Je eet en drinkt toch niet de juiste dingen

Het zou zomaar kunnen dat je denkt dat je goed bezig bent, maar dat je toch niet de juiste dingen eet en drinkt. Je bent misschien wat nonchalant geworden met wat je in je mond stopt. Hier en daar een tussendoortje, een dropje, koekje of handje chips. Dat telt alles bij elkaar toch lekker op. Kijk ook eens kritisch naar je porties. Schep je te veel op? Of kun je het niet laten om de pan leeg te maken?

Je denkt dat je gezond eet, maar afvallen doe je er niet van. Hoe kan dat nou? De wedervraag is: wat versta je precies onder ‘gezond’? Is dat groente en fruit, natuurlijke eiwitten, langzame suikers (koolhydraten) en gezonde vetten? Of eet je eigenlijk vooral alles waarvan op de verpakking staat dat het gezond is?

Als dat laatste het geval is, zal je je definitie van ‘gezond’ eerst moeten omgooien. Een handige vuistregel: hoe groter er op de verpakking staat dat het gezond is, hoe groter de kans dat dat niet zo is. Sterker nog: een groot deel van de écht gezonde voedingsmiddelen heeft helemaal geen verpakking.

Je kunt je ook nog vergissen in het aantal calorieën van het gezonde voedsel dat je eet. Wist je bijvoorbeeld dat avocado’s echte caloriebommen zijn en dat die o, zo gezonde ongebrande pinda’s flink aantellen. Afvallen draait uiteindelijk toch echt ook om de balans tussen wat je eet en wat je verbruikt! Ongemerkt kun je ook heel wat calorieën naar binnen werken door vruchtensappen, energiedrankjes, bier en wijn en alle andere drankjes. Het kan behoorlijk optellen.

Tenslotte, drink je wel voldoende water? Het helpt bij je stofwisseling, je honger te onderdrukken en afvalstoffen af te voeren.

  1. Medicijngebruik

Bepaalde medicatie kan er voor zorgen dat het moeilijk wordt om af te vallen, of zorgt er zelfs voor dat dat je dikker wordt. Medicijnen die hier bekend om staan zijn: corticosteroïden, antipsychotica of antidepressiva. Lees de bijsluiter van je medicatie.

  1. Tekort aan vitamine D

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat vitamine D invloed heeft op het gewicht. Hoe dat zit? Vitamine D normaliseert de voedselinname. Een tekort kan leiden tot verstoring van allerlei metabole processen en dus tot een hoger gewicht. Ook heeft vitamine D invloed op de bloedsuikerspiegel, waardoor je meer trek krijgt. Het vervelende is ook nog eens dat dikke mensen in een soort van vicieuze cirkel terecht komen. Het lichaam maakt zelf vitamine D aan onder invloed van zonkracht. De vitamine D wordt opgeslagen in de lever. Als je overgewicht hebt, heeft het lichaam moeite om die opgeslagen vitamine D te bereiken. Dikke mensen hebben dus eerder een tekort. Ze gaan daardoor meer eten, hebben meer verstoringen in hun metabole processen, waardoor ze nog dikker worden en waardoor ze nog slechter bij hun vitamine D kunnen komen.

  1. Je hebt ergens last van.

Herken je geen van de bovenstaande punten en toch lukt het jou niet om af te vallen, dan is er misschien iets heel anders aan de hand. Erfelijke aanleg kan een oorzaak zijn. Ook wordt er onderzoek gedaan naar genetische afwijkingen waardoor mensen dik zijn en niet afvallen. Het zou ook kunnen dat je een medisch kwaaltje hebt dat je ervan weerhoudt om af te vallen. Een te langzaam werkende schildklier kan hier een voorbeeld van zijn. Ook zijn er andere medische oorzaken te bedenken. Je kunt het beste eens met je huisarts gaan praten.

Als afvallen niet lukt online cursusWil je meer weten over waarom het jou niet lukt om af te vallen en kun je goede praktische info en tips gebruiken om het op te lossen, een goed startpunt is het online programma van dr. Sabine Weites: ‘Als afvallen niet lukt’.


Het Wandelen & Afvallen Platform

Je las een blogartikel van wandelenenafvallen.nl, de website van het Wandelen & Afvallen Platform van Bregje Schipper, wandelcoach, lifestylecoach en succesvol blogster op Wandelvrouw.nl.

Leuk dat je op deze website bent!

Slanker, fitter, gezonder en gelukkiger

Ben je geïnteresseerd in de combinatie wandelen en afvallen? Zou jij ook wel slanker, fitter, gezonder en gelukkiger willen worden door meer te wandelen? Het is niet ingewikkeld. Je moet alleen even weten hoe het moet. Je leert het in het 12-weeks online Wandelen en Afvallen Lifestyle Programma.

Meer over het programma →

Reactie plaatsen