Beter afvallen met wandelen of hardlopen?
06 november 2020 

Beter afvallen met wandelen of hardlopen?

 

Wat werkt nu beter als we willen afvallen, wandelen of hardlopen? Ergens diep in ons, huist het gevoel dat afvallen moeilijk is en dat alleen de zwaarste inspanning ons kan helpen. Daarom denken we dat hardlopen ons sneller bij onze gewenste slanke-ik brengt. Maar laten we de voors en tegens eens op een rijtje zetten. Dit artikel gaat over wandelen versus hardlopen in de strijd tegen de kilo’s.

Wist je dat je per afgelegde kilometer ongeveer evenveel calorieën verbrandt, ongeacht of je wandelt of hardloopt? Het aantal calorieën loopt iets op naarmate je harder loopt, maar het scheelt niet veel.

 

Wandelen

We starten met wandelen. Wandelen is een uitstekende activiteit om meer te gaan bewegen. Het biedt een enorme meerwaarde boven andere sporten die je één of meerdere keren per week kortdurend en intensief beoefend. Als je stevig doorwandelt verbrand je gemiddeld genomen zo’n 350 kcal per uur. Hoeveel calorieën dat precies zijn is afhankelijk van verschillende factoren zoals snelheid, de ondergrond waarop je loopt en je eigen gewicht en fitheid. Nieuw onderzoek laat zien dat je met wandelen veel meer calorieën verbruikt dan altijd gedacht. Dat is dus meer dan die 350 per uur. Dat is super goed nieuws.

Voordelen

Het voordeel van wandelen is dat je het iedere dag kunt doen. Wandelen is goed in te passen in je dagelijks leven en kan een vast onderdeel worden van je leefstijl. Het is leuk om te doen, geeft veel voldoening en je hoeft er niets speciaals voor te leren. Je kunt zo beginnen.

Wandelen is voor iedereen. Of je nu fors overgewicht hebt, een belabberde conditie of weinig aanleg voor sporten, wandelen kan je. Op je eigen tempo en in je eigen tijd. Je bouwt vanzelf een betere conditie op.

Wandelen een activiteit die je langdurig kan volhouden op een niveau waarop je vetverbranding gestimuleerd wordt. Daar waar je bij hardlopen vooral koolhydraten verbrandt, kom je bij wandelen na een half uur stevig doorstappen in de vetverbrandingsmodus terecht.

Wandelen is een niet zo blessuregevoelige activiteit. Natuurlijk moet je het goed opbouwen als je echte lange afstanden wilt gaan wandelen, maar over het algemeen kan je weinig gebeuren.

Hoewel menig wandelaar een appeltaartje met slagroom neemt bij de koffie (“pffff, we hebben zo hard gewandeld”) is het bekend dat bij het wandelen van lange afstanden de eetlust juist verdwijnt.

Wandelen maakt geluksstofjes aan. Je voelt je goed en hebt veel minder behoefte aan emotie-eten.

Nadelen

Voor wandelen heb je tijd nodig. Wil je wandelen inzetten om af te vallen en wil je dus veel calorieën verbranden, dan zal je per week vele uren moeten wandelen.

Sommige mensen vinden wandelen saai.

wandelschoenen op stenen vloer

Hardlopen

Maar hoe zit het dan met hardlopen? Wat is lekkerder dan je hardloopschoenen aantrekken, naar buiten gaan en hardlopend merken dat je het goed kunt volhouden, om later thuis te komen en bezweet en voldaan onder de douche te stappen. Een uur hardlopen met een snelheid van 10 km/uur levert je gemiddeld 800 kcal in de min op.

Voordelen

Met hardlopen verbrand je per tijdseenheid veel meer calorieën dan met wandelen. Het is dus minder tijdsintensief en gemakkelijker in te passen in je drukke leven.

Hardlopen geeft je een super voldaan gevoel, ook voor beginners. Bekend is de term ‘runners high’. Dat is wel iets voor de gevorderde hardloper. Die raakt dan in een soort van flow, waarin hij maar door kan blijven rennen. Runners high is zo lekker dat het verslavend is. Voor alle hardlopers geldt dat er endorfines aangemaakt worden tijdens het hardlopen. Endorfines zijn ‘geluksstofjes’. Je voelt je er, nog uren na het hardlopen, gelukkiger van.

Opvallend is dat de meeste hardlopers slanke mensen zijn. Is dat een aanwijzing? Of is het gewoon omdat het voor de wat zwaardere mens minder prettig is om hard te lopen?

Hardlopen geeft je conditie een enorme boost. Je zet je hart en longen goed aan het werk. De beginnende hardloper merkt al snel dat hij enorme vooruitgang boekt. Dat is fijn. Hardlopen is uitdagend. Je kunt het niet in één keer. Het vergt training en doorzettingsvermogen. Dat houdt het spannend en leuk om te doen. Daarom hou je het goed vol. (of helemaal niet)

Met hardlopen bouw je sneller spiermassa op dan met wandelen. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe hoger je basismetabolisme is. Spieren verbranden calorieën, ook als je lichaam in rust is.

Nadelen

Hardlopen is niet voor iedereen weggelegd. Het is een behoorlijke belasting voor je lichaam. Je kunt er ook allerlei vervelende blessures van oplopen.

Hardlopen kun je niet iedere dag. Je lichaam heeft rust nodig om te herstellen.

Voor veel mensen is het een enorme stap om van de bank af te komen, een hardloopoutfit aan te trekken en naar buiten te gaan. Wandelen is veel laagdrempeliger.

Met hardlopen verbrand je weliswaar veel calorieën, maar die worden uit glycogeen gehaald. Eerst wordt je voorraad glucose in je bloed opgebruikt, daarna wordt het glycogeen (omdat het snel beschikbaar moet zijn) uit je spieren gehaald. Je verbrandt dus in eerste instantie je spieren in plaats van je vet.

adidas hardloopschoenen

 

En jij ? Wandelen of hardlopen?

Wat vind jij? Waar geef jij de voorkeur aan? Want daar komt het uiteindelijk toch op neer. Als je wilt afvallen is meer bewegen een goede stimulans. Kies dan iets dat bij je past en -nog belangrijker- wat je volhoudt. En vergeet niet: de grootste winst in afvallen behaal je door iets aan je eetpatroon te doen.

—-

Wil jij meer weten over de combinatie wandelen en afvallen en hoe het jou kan helpen om fitter en gezonder te worden en kilo’s af te vallen, schaf dan het Wandelen & Afvallen Lifestyle Programma aan en leer hoe je wandelen effectief in kunt zetten. Een kleine investering waar je een leven lang plezier van hebt.

 

Meer lezen over wandelen? Kijk dan eens naar de volgende blogs:

Of ga naar de website van Wandelvrouw


Het Wandelen & Afvallen Platform

Je las een blogartikel op wandelenenafvallen.nl, de website van het Wandelen & Afvallen Platform van Bregje Schipper, wandelcoach, lifestylecoach en succesvol blogster op Wandelvrouw.nl.

Leuk dat je op deze website bent!

Slanker, fitter, gezonder en gelukkiger

Ben je geïnteresseerd in de combinatie wandelen en afvallen? Zou jij ook wel slanker, fitter, gezonder en gelukkiger willen worden door meer te wandelen? Het is niet ingewikkeld. Je moet alleen even weten hoe het moet. Wandel je mee in jouw 12-weeks online Wandelen en Afvallen Lifestyle Programma?

Meer over het programma →

 

Loes Pardoel
Door

Loes Pardoel

op 07 Nov 2020

Ik heb heel veel hard gelopen 13km p.u. door een fikse achillespees blessure jaar moeten stoppen en daarna tempo en omvang minderen. Nu wandele ik veel en twee keer in de week loop ik nog hard lang niet meer zo hard maar is nog steeds heel erg leuk.

Reactie plaatsen