Boekreview: De hamster in je brein
27 mei 2021 

Boekreview: De hamster in je brein

Helpt het jou ook, als je weet hoe en waarom iets werkt om het vol te kunnen houden? Mij wel. Dat is de reden dat ik precies uitleg in het Wandelen & Afvallen Lifestyle Programma waarom en hoe je van wandelen afvalt en wat er allemaal nog meer bij komt kijken. Op deze manier kun je je eigen keuzes maken, en een manier vinden om af te vallen en je gewicht duurzaam onder controle te houden op een wijze die bij jou past.  

Het boek: De hamster in je brein

Uitleggen hoe afvallen in je hoofd werkt, is precies wat het boekje ‘de hamster in je brein’ doet. In heldere taal en met mooie voorbeelden wordt duidelijk welke krachten er bezig zijn in je hoofd om ervoor te zorgen dat je genoeg gewicht verzameld, om de te kunnen overleven als voedsel straks schaars wordt.

Dat is natuurlijk een achterhaald concept, maar zo werkt het in je hoofd en het blijkt een krachtig systeem te zijn. Het is dé reden dat ondanks dat het velen lukt om af te vallen er weinigen zijn die ook op dat lagere gewicht blijven.

Wat geweldig is aan het boek, is dat ze de hypothalamus een bijnaam hebben gegeven. De hypothalamus is het hersendeel dat ervoor zorgt dat alles uit de kast getrokken wordt om minimaal op gewicht te blijven en liever nog daar overheen te gaan.  Ze noemen het de hamster en ze waarschuwen ervoor dat je moet afvallen zonder de hamster in je hoofd wakker of boos te maken, want dan gaat hij je aanzetten tot eten.

Hilarisch! Ik zie het op deze manier ook helemaal voor me. De leuke illustraties in het boek versterken dat beeld ook nog eens.

Maar het boek gaat verder dan alleen uitleggen hoe en waarom hersengebieden met elkaar in conflict komen als je snel wilt afvallen. Het boek geeft ook mooie tips over de manier waarop je je hypothalamus (hamster) een beetje voor de gek kunt houden, waardoor afvallen wél blijvend is.

Ik vond het boekje prettig geschreven, heel verhelderend en dat beeld van die hamster, dat raak ik nooit meer kwijt.

boekomslag de hamster in je brein

Het boek ‘de hamster in je brein’ is geschreven door Dr. Felix Kreier en Dr. Maarten Biezeveld, beiden kinderarts in Amsterdam. Het boek is verkrijgbaar bij Bol.com of via je plaatselijke boekhandel.


Het Wandelen & Afvallen Platform

Je las een blogartikel van wandelenenafvallen.nl, de website van het Wandelen & Afvallen Platform van Bregje Schipper, wandelcoach, lifestylecoach en succesvol blogster op Wandelvrouw.nl.

Leuk dat je op deze website bent!

Slanker, fitter, gezonder en gelukkiger

Ben je geïnteresseerd in de combinatie wandelen en afvallen? Zou jij ook wel slanker, fitter, gezonder en gelukkiger willen worden door meer te wandelen? Het is niet ingewikkeld. Je moet alleen even weten hoe het moet. Je leert het in het 12-weeks online Wandelen en Afvallen Lifestyle Programma.

Meer over het programma →

Reactie plaatsen