De 5 meest gemaakte fouten als je met wandelen wilt afvallen
10 december 2020 

De 5 meest gemaakte fouten als je met wandelen wilt afvallen

“Ik wandel best veel, maar val niets af.” Ik hoor het vaker. Er kunnen allerlei redenen aan ten grondslag liggen en er valt heel veel over te zeggen. Ik beperk me hier tot de 5 meest gemaakte fouten als je met wandelen wilt afvallen.

1. Je denkt dat je veel meer calorieën verbrandt dan je ook echt doet.

Je bent lekker aan het wandelen en je denkt dat je al heel wat calorieën hebt verbrand. Je hebt namelijk wel eens ergens gelezen dat wandelen per kilometer ongeveer kost als hardlopen. Dat klinkt als veel. Of heb je gehoord dat je volgens de laatste inzichten met wandelen veel meer calorieën verbrandt dan gedacht. Of je keek op je stappenteller en zag dat je met een uurtje wandelen al vele honderden calorieën hebt verbrand. Dat klinkt allemaal leuk, maar de werkelijkheid is dat het aantal calorieën dat je met wandelen verbrandt heel persoonlijk is. Het hangt af van vele factoren zoals je gewicht, je basisstofwisseling, hoe snel je wandelt, hoeveel moeite je het je kost, wat de ondergrond is waarop je loopt en zelfs de buitentemperatuur is van invloed. Reken jezelf niet te snel rijk.

Vaak wordt ook gedacht dat je om te wandelen een stevig ontbijt nodig hebt om te presteren. Ontbijten is natuurlijk prima, maar stevig hoeft het echt niet te zijn. Je wilde toch afvallen? Ook met een ‘gewoon’ ontbijt ben je prima in staat om te wandelen. Je valt niet zomaar om.

2. Je wandelt niet lang en niet snel genoeg.

Als je de hond aan het uitlaten bent en elke paar minuten stil staat, of als je gezellig door een winkelstraat aan het slenteren bent, is dat niet het wandelen waar je van af valt.

Wil je van wandelen afvallen, dan zul je ervoor moeten zorgen dat je in de vetverbrandingsmodus komt. Dat betekent dat je lichaam eerst de snel beschikbare suikers moet verbranden alvorens het aan vetverbranding toekomt. Door in een flink tempo te wandelen waarmee je je hart en longen aan het werk zet, verbrand je sneller de snel beschikbare suikers. Het duurt minimaal een half uur voor je aan vetverbranding toekomt. Langere wandelingen helpen je om af te vallen.

 3. Je denkt dat je na het wandelen wel iets ‘lekkers’ kunt nemen.

Net zoals mensen denken, dat ze voor de wandeling goed moeten eten om te kunnen presteren, is het ook een veel gemaakte fout dat wandelaars het aantal verbrande calorieën overschatten en daarom denken dat ze wel iets lekkers (lees calorierijk) kunnen eten of drinken. We hebben het verdiend, hoor je vaak. Prima! Maar niet als het je doel is om af te vallen.

drank bevat veel calorieën

4. Je focust je te veel op het wandelen.

Het is een grote fout als je denkt dat je alleen door veel te wandelen afvalt. Als je nog steeds meer energie inneemt dan dat je verbruikt, dan zal je niet afvallen. Die rekensom is simpel en waar. Let dus goed op wat je eet en wat je drinkt. Het wordt vaak onderschat wat je met het drinken van frisdranken, vruchtensappen en andere gezoete dranken binnen krijgt.

De focus moet dus op beide liggen: Meer bewegen en minder eten.

5. Je wilt te snel resultaat.

Als je denkt dat je met wandelen heel snel, heel veel kilo’s kwijt raakt, dan zal je snel gedemotiveerd raken als dat niet zo is. En die kans is groot. Wandelen inzetten om gewicht te verliezen is meer een onderdeel van een wijziging van leefstijl, waar je langer over doet, maar wat je op termijn goed vol kan houden en waar je dus per saldo meer aan hebt.

Crash diëten zorgen er alleen maar voor dat je snel in oude gewoontes terug valt. Het is zelfs bewezen dat mensen na een crash dieet er over het algemeen zwaarder uitkomen.

Wandelen is leuk! Zo hou je het vol.

Lees ook: Als afvallen niet lukt: 10 redenen waarom

Als afvallen niet lukt


Het Wandelen & Afvallen Platform

Je las een blogartikel van wandelenenafvallen.nl, de website van het Wandelen & Afvallen Platform van Bregje Schipper, wandelcoach, lifestylecoach en succesvol blogster op Wandelvrouw.nl.

Leuk dat je op deze website bent!

Slanker, fitter, gezonder en gelukkiger

Ben je geïnteresseerd in de combinatie wandelen en afvallen? Zou jij ook wel slanker, fitter, gezonder en gelukkiger willen worden door meer te wandelen? Het is niet ingewikkeld. Je moet alleen even weten hoe het moet. Je leert het in het 12-weeks online Wandelen en Afvallen Lifestyle Programma.

Meer over het programma →

Reactie plaatsen