Waarom de eetwissel wel werkt!
03 maart 2023 

Waarom de eetwissel wel werkt!

De eetwissel wordt steeds populairder onder mensen die willen afvallen en een gezonde levensstijl willen aannemen. Deze methode is ontwikkeld door het Voedingscentrum en is gebaseerd op het idee dat kleine veranderingen in je eetpatroon kunnen leiden tot grote resultaten op de lange termijn. Het klinkt zo logisch, want we weten allemaal dat rigoureuze veranderingen in je eetpatroon om af te vallen maar even vol te houden zijn. Bij elke nieuwe hype proberen we het weer, maar vervallen al snel weer in oude gewoontes. Met de eetwissel maak je bijna ongemerkt wel die goede switch. 

Wat is een eetwissel?

Maar wat houdt de eetwissel precies in? In wezen gaat het om het vervangen van ongezonde voedingsmiddelen door gezonde alternatieven. Bijvoorbeeld het vervangen van witbrood door volkorenbrood, of het vervangen van frisdrank door water. Het idee is om stap voor stap kleine veranderingen aan te brengen in je eetpatroon, zodat het makkelijker vol te houden is dan een rigoureuze verandering van je hele dieet. De eetwissel wordt ookwel eetswap of eetswitch genoemd. 

Eetwissel Voedingscentrum

De eetwissel is bedacht door het Voedingscentrum, een onafhankelijke organisatie die als doel heeft om mensen te informeren over gezonde voeding. De methode is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en richtlijnen voor een gezond voedingspatroon.

De eetwissel werkt!

Maar waarom werkt de eetwissel zo goed? Ten eerste is het een realistische methode die voor bijna iedereen toepasbaar is. Het vraagt geen drastische veranderingen in je eetpatroon en kan geleidelijk aan worden geïntegreerd in je dagelijkse leven. Het brengt je niet op extra kosten. De vervangende producten zijn niet per definitie duurder. Daarnaast zorgt het vervangen van ongezonde voedingsmiddelen door gezonde alternatieven ervoor dat je minder calorieën binnenkrijgt en meer voedingsstoffen. Dit kan op de lange termijn leiden tot gewichtsverlies en een gezonder lichaam. Een mooie stimulans. 

eetwissel ppel of appeltaart

De eetwissel om af te vallen

Voor mensen die willen afvallen kan de eetwissel een effectieve manier zijn om hun doel te bereiken. Door gezondere keuzes te maken en ongezonde voedingsmiddelen te vervangen, kunnen ze geleidelijk aan hun calorie-inname verminderen en meer voedingsstoffen binnenkrijgen. Dit kan leiden tot gewichtsverlies op de lange termijn. Bovendien is de eetwissel een duurzame methode om af te vallen, omdat het kleine veranderingen in je dieet vraagt die makkelijker vol te houden zijn dan bijvoorbeeld een crash dieet. De eetwissel is een gezonde en haalbare manier om af te vallen en op een gezonde manier je streefgewicht te bereiken.

Eetwissel voorbeelden

Maar wat zijn dan goede voorbeelden van eetwissels? Hier zijn enkele suggesties:

  • Vervang frisdrank door water, thee of koffie zonder suiker
  • Vervang witbrood door volkorenbrood
  • Vervang chips door een handje noten of een stuk fruit
  • Vervang witte rijst door zilvervliesrijst
  • Vervang mayonaise door hummus of yoghurt

Maar ook op het niveau van goed etiketten lezen kan je met de eetwissel het verschil maken. Zeker als je af wilt vallen. 

  • Vervang Heinz tomato ketchup (102 kcal, 22,6 g suiker) voor Heinz Zero (44 Kcal, 4,4 g suiker)
  • Vervang Caramel ijs van Magnum (322 kcal, 19 g vet, 29 g suiker) door Oppo double salted caramel (139 kcal, 5,9 vet, 11 g suiker)
  • Vervang Zongedroogde tomaten van Jumbo (243 kcal, 13,2 g vet, 13,5 g suiker) door Zongedroogde tomaten van Enrico (65 kcal, 0,9 vet, 7,4 g suiker)
  • Vervang Woksaus Teriaki van Jumbo (196 kcal, 40,1 g vet, 1,9 suikers) door Go-Tan Woksaus Teriaky (82 kcal, 0 g vet, 12 g suiker)

Nog meer eetwissel voorbeelden

Op de website van het Voedingscentrum vind je vele mooie voorbeelden van handige eetwissels. 

In het boek De Eetswich van Anki Willemsen word je meegenomen in 6 eetswitch-stappen naar een gezonde lifestyle. 

cover boek De Eetswitch, afvallen zónder dieet’

Bekijk het boek hier >>

Kortom, de eetwissel is een effectieve methode om je eetpatroon geleidelijk te veranderen en op die manier op de lange termijn gezonder te eten. Door kleine veranderingen aan te brengen in je dieet, kun je grote resultaten bereiken.


Lees ook het artikel: Afvallen zonder dieet, hoe dan?

En: De 6 meest gemaakte fouten als je met wandelen wilt afvallen


Het Wandelen & Afvallen Platform

Je las een blogartikel van wandelenenafvallen.nl, de website van het Wandelen & Afvallen Platform van Bregje Schipper, wandelcoach, lifestylecoach en succesvol blogster op Wandelvrouw.nl.

Leuk dat je op deze website bent!

Slanker, fitter, gezonder en gelukkiger

Ben je geïnteresseerd in de combinatie wandelen en afvallen? Zou jij ook wel slanker, fitter, gezonder en gelukkiger willen worden door meer te wandelen? Het is niet ingewikkeld. Je moet alleen even weten hoe het moet. Je leert het in het 12-weeks online Wandelen en Afvallen Lifestyle Programma.

Meer over het programma

Reactie plaatsen