In de zomer heb je alle tijd van de wereld om je wandeling in te plannen. Je kunt heel vroeg je startjedagwandeling maken en zelfs laat op de avond nog een rondje om. Maar als de herfst zijn intrede doet, wordt het allemaal wat krapper. ‘s Avonds wordt het al vroeg donker, helemaal als de wintertijd ingaat en de avond een uur daglicht inlevert. Maar kunnen we dan niet meer wandelen omdat het donker is? Nee, helemaal niet. Het kan juist verschrikkelijk leuk zijn om te wandelen in het donker. Er zijn verschillende leuke initiatieven. Zorg wel dat je het veilig doet. Hieronder verschillende tips.
Leuk wandelen in het donker
Wandelen in het donker voelt anders dan wandelen in het volle licht Alles ziet er dan anders uit. Logisch, het is donker. Toch zie je meer dan je denkt. Je zult verbaasd zijn. Zeker als de wolken wegblijven en de bijna volle maan de nacht verlicht.
Vollemaanwandeling
Ga je wandelen na zonsondergang dan zul je merken dat je meer aangewezen bent op andere zintuigen dan alleen je ogen. Ga er speciaal voor op pad en maak eens een nachtwandeling in het bos. Wat zie je nog? Maar nog meer: wat hoor je? Wat ruik je? Welke dieren zijn actief? Staatsbosbeheer organiseert verschillende avondwandelingen. Je kunt met de boswachter bijvoorbeeld een vollemaanwandeling maken of op zoek gaan naar nachtdieren.
Stiltewandelingen in het donker
Zoek je de sensatie van in stilte de nacht ervaren, dan zijn er stiltewandelingen in het donker die georganiseerd worden in het hele land. Dat geeft je de zekerheid van niet in het bos verdwalen en veilig weer thuis komen. Je kunt het natuurlijk ook zelf organiseren. Neem een goede vriend of vriendin mee.
Lichtjeswandelingen
Meer uitbundig zijn de lichtjeswandelingen die georganiseerd worden. Zo zijn er zijn bijvoorbeeld Fjoertoers op Terschelling, in Renesse en Egmond. Dat zijn prestatiewandeltochten in meerdere afstanden, die je in het donker loopt en waarbij je onderweg allerlei lichtobjecten tegenkomt. Ik liep er zelf twee. De Fjoertoer van Terschelling was voor mij heel bijzonder. De Fjoertoer van Egmond was een spektakel.
Ook het Amsterdam Lightfestival, de Scheveningen Light Walk of de lichtjeswandelingen door de natuur, georganiseerd door Staatsbosbeheer zijn mooie voorbeelden van lichtjeswandelingen.
Midzomernachtwandeling
Voor de echte diehards bestaat er de 40Mijl Midzomernachtwandeling door het Dark Sky Park Lauwersmeer. ’s Avonds beginnen met wandelen en ’s ochtends eindigen. Een impressie van dit wandelevenement lees je hier.
Je kunt er natuurlijk ook zelf op uit gaan. Een nachtwandeling maken door het bos of over het strand is heel bijzonder. Maar ook ’s nachts door een stad dwalen is een hele belevenis. Gewoon een keertje doen!
Veilig wandelen in het donker
Als je er ’s avonds of ’s nachts op uit gaat moet je dat wel veilig doen. Even los van alle leuke evenementen willen we ook gewoon in het donker onze avondwandeling kunnen maken. Dat kan heel goed als je de volgende tips ter harte neemt.
Laat je zien!
Ga er niet vanuit dat andere verkeersdeelnemers jou zien. Ook al zie je hen prima en vind je zelf dat het nog helemaal niet zo donker is, de kans is groot dat de ander jou niet in de gaten heeft. Daar komen brokken van. Zorg daarom altijd dat je iets reflecterends draagt. Dat kan een geel hesje zijn, maar ook deze reflecterende led armband werkt uitstekend. Wandel je met een hond? Zorg ook dat die zichtbaar is. Er zijn leuke reflecterende halsbanden, of hang er bij een avondwandeling een USB oplaadbare ledhalsband in een grappig neonkleurtje om.
Wees voorzichtig op de weg
Als wandelaar maakt je het beste gebruik van het voetpad. Als die er niet is ben je aangewezen op het fietspad of moet je zelfs op de openbare weg lopen. Dat laatste kan echt gevaarlijk zijn, vooral in het donker. Ga er niet vanuit dat andere verkeersdeelnemers je zien. Stap van de weg af als iemand je wil passeren.
In Nederland is het niet wettelijk vastgelegd aan welke kant van de weg je moet lopen. Kies daarom zelf wat in jouw geval het veiligst is. Vaak is het voordeel van links lopen dat je het verkeer aan ziet komen. Dat maakt het gemakkelijker om tijdig van de weg af te stappen. In andere situaties, zoals bochten, kan het prettiger en veiliger zijn om rechts te lopen.
Kijk uit waar je stapt
Het is donker. Je kunt de grond moeilijker zien. Je zult merken dat als je ogen gewend zijn aan het donker dat het allemaal best meevalt en dat je de kuilen en hobbels toch kunt onderscheiden. Maar als dat nou helemaal niet het geval is, steek dan een lichtje op. Gebruik daarvoor het lichtje in je telefoon. Wil je je batterij sparen, neem dan een zaklamp mee. Over batterijen gesproken. Met deze zaklamp heb je die niet nodig en kun je dus ook nooit zonder komen te zitten. Wil je je handen vrijhouden, kies dan voor een hoofdlamp.
Bereid je voor
Ga je voor een langere tocht, zorg dan dat je goed voorbereid bent. Ken je route of neem hem mee op papier of in je gps-apparaat. Houd er rekening mee dat alles er in het donker anders uitziet. Neem daarom je mobiel mee. Dan kun je iemand bellen om hulp te vragen. Google Maps brengt je trouwens zo weer thuis als je verdwaald bent.
Wandel veilig met anderen
Veilig wandelen in het donker gaat gemakkelijker als je met anderen wandelt. Samen ben je minder kwetsbaar en kun je elkaar helpen als er iets mis gaat. Je kunt natuurlijk ook gewoon je hond meenemen. Die vindt wandelen in het donker prima. Honden kunnen namelijk een stuk beter zien in het donker dan mensen. En jij voelt je een stuk veiliger.
Wandel veilig alleen
Als je toch liever alleen wandelt, hoeft het donker geen bezwaar te zijn. Loop veilige routes. Vermijd donkere wegen en afgelegen stukken. Zorg dat je op verschillende tijden en over verschillende routes loopt. Het is beter om geen vaste patronen te hebben. Natuurlijk laat je anderen weten waar je bent en ga je er niet op uit zonder je telefoon. Dan kun je altijd iemand bellen. Zet je volgsystem aan, zodat ze thuis kunnen zien waar je bent. Weet je trouwens dat het altijd handig is om een fluitje bij je te hebben? Je kunt er mee om hulp roepen en belagers afschrikken.
Maar bovenal: geniet van je wandeling in het donker!
Het Wandelen & Afvallen Platform
Je las een blogartikel van wandelenenafvallen.nl, de website van het Wandelen & Afvallen Platform van Bregje Schipper, wandelcoach, lifestylecoach en succesvol blogster op Wandelvrouw.nl.
Leuk dat je op deze website bent!
Slanker, fitter, gezonder en gelukkiger
Ben je geïnteresseerd in de combinatie wandelen en afvallen? Zou jij ook wel slanker, fitter, gezonder en gelukkiger willen worden door meer te wandelen? Het is niet ingewikkeld. Je moet alleen even weten hoe het moet. Wandel je mee in het 12-weeks online Wandelen en Afvallen Lifestyle Programma?
Tilly van Wijk
op 27 Sep 2021