Onderzoek wijst uit: snel wandelen houdt je hart gezond
28 januari 2022 

Onderzoek wijst uit: snel wandelen houdt je hart gezond

Dat wandelen gezond voor je is, dat is een inkoppertje. Maar wat dan zo gezond is en hoe te wandelen, daar wordt voortdurend onderzoek naar gedaan. Nu blijkt weer dat wandelen met een flinke snelheid de kans op hartfalen aanzienlijk afneemt. Dat bereik je al met een paar keer per week flink doorstappen. Wil je langer leven, dan is dat dus wat je moet doen!


Onderzoek

Het onderzoek naar het verband tussen snel wandelen en de kans op hartfalen is uitgevoerd door Amerikaanse onderzoekers en werd recent gepubliceerd in het Journal of the American Geriatrics Society. Bijna 17 jaar lang volgen ze 25.183 postmenopauzale vrouwen in de leeftijd van 50-79 jaar. Bij het begin van het onderzoek waren de ingeschreven vrouwen vrij van hartklachten, hadden geen kanker en konden prima een blokje om lopen. Zij rapporten steeds zelf over hun wandeltempo, wandelfrequentie en wandelduur.

Resultaten

In de loop van het onderzoek waren er 1455 ziekenhuisopnames van vrouwen met hartklachten. Er bleek een sterk omgekeerd verband tussen het wandeltempo en een algemeen risico op hartfalen. Hoe harder de vrouwen liepen, hoe minder last ze hadden van hartfalen.

Er bleek ook dat als je snel loopt (meer dan 5 km per uur) je met een uurtje per week als het risico op hartfalen sterk verminderd. Wandel je veel langzamer, dan moet je ongeveer 2 uur wandelen om hetzelfde resultaat te bereiken.


Goed nieuws

Dat laatste is trouwens ook goed nieuws voor de langzamere wandelaars onder ons. Je hóeft niet heel hard te lopen om je hart gezond te houden. Je kunt ook gewoon wat meer wandelen.Het Wandelen & Afvallen Platform

Je las een blogartikel van wandelenenafvallen.nl, de website van het Wandelen & Afvallen Platform van Bregje Schipper, wandelcoach, lifestylecoach en succesvol blogster op Wandelvrouw.nl.

Leuk dat je op deze website bent!

Slanker, fitter, gezonder en gelukkiger

Ben je geïnteresseerd in de combinatie wandelen en afvallen? Zou jij ook wel slanker, fitter, gezonder en gelukkiger willen worden door meer te wandelen? Het is niet ingewikkeld. Je moet alleen even weten hoe het moet. Je leert het in het 12-weeks online Wandelen en Afvallen Lifestyle Programma.

Meer over het programmaReactie plaatsen