In het Wandelen & Afvallen Lifestyle Programma maken we gebruik van een stappenteller. We meten hiermee vooral het onbewuste bewegen door de dag heen. Met een stappenteller om word je namelijk met je neus op de feiten gedrukt: we bewegen gewoonlijk niet veel. Velen van ons pakken de auto om naar het werk te gaan en daar komen we ook niet veel verder dan van en naar het koffieapparaat. De stappenteller is een enorme stimulans om een extra stap te zetten. Maar waarom 10.000 stappen per dag?
10.000 stappen per dag
Je kent de stappenteller misschien wel van de oproep om 10.000 stappen per dag te zetten. Dat is niet zomaar verzonnen. De 10.000 stappen komen van de Japanse arts Yoshiro Hatano, die in de jaren 60 aantoonde dat als we dagelijks voldoende bewegen, we veel gezonder zijn en langer leven. Hij drukte de mate waarin bewogen werd uit in stappen en kwam tot de conclusie dat de mensen destijds gemiddeld 6.000 stappen per dag zetten. Naast deze stappen zouden we volgens Yoshiro Hatano ook een half uur matig intensief moeten bewegen om gezond te blijven. Hij berekende dat een half uur bewegen gelijk staat aan ongeveer vierduizend stappen tijdens een wandeling. Door deze stappen bij elkaar op te tellen kwam Yoshiro op 10.000 stappen per dag.
In Japan hechten ze veel waarde aan wandelen, omdat dit voor een grote samenleving één van de veiligste manieren is om te bewegen. In Japan werd daarom 40 jaar geleden de eerste stappenteller op de markt gebracht. Een stappenteller heet in het Japans overigens ‘manpo kei’, wat letterlijk 10.000-stappenteller betekent.
Hoeveel stappen zet jij gewoonlijk?
Hoeveel stappen mensen gemiddeld zetten verschilt erg per land. De universiteit van Stanfort onderzocht dat het gemiddeld aantal stappen over de hele wereld op 4.961 stappen lag. In Japan maken de mensen gemiddeld 5.846 stappen per dag, in Saudi-Arabië is dit veel minder namelijk 3.103 stappen.
In een artikel in de Volkskrant stelt Thea Kooiman, bewegingswetenschapper aan de Hanzehogeschool Groningen, die onlangs promoveerde op een onderzoek naar de gezondheidseffecten van activity trackers, dat mensen die minder dan 5.000 stappen per dag lopen, een zittend leven leiden. Deze mensen lopen een hoger risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten en diabetes type 2.
Het is dus belangrijk om boven de 5.000 stappen te zitten. Al met 1.000 stappen extra scoor je behoorlijk gezondheidsvoordeel, blijkt uit het onderzoek van Kooiman.
In het Wandelen & Afvallen Lifestyle Programma gaan we veel meer stappen zetten, met nog veel meer gezondheidsvoordelen.
Een stappenteller motiveert
Een stappenteller motiveert om meer te bewegen. Evolutionair gezien is de mens geprogrammeerd om zo weinig mogelijk te bewegen. Onze verre voorouders bewogen alleen als het leuk is (als vorm van spel) of wanneer het nodig is. Het kostte al genoeg energie om voedsel te scoren, daarom zorgden ze er voor om geen extra energie verspillen als dat niet hoefde.
Maar in onze moderne tijden hoeven we bijna niet meer te bewegen, wat leidt tot enorme gezondheidsrisico’s. Als we ons bewust zijn van dat feit en we zien op onze stappenteller hoe weinig we over de dag bewegen is het niet moeilijk om te bedenken dat je met gewone activiteiten extra stappen kunt zetten. Bijvoorbeeld:
- Maak een lunchwandeling op je werk
- Ga lopend naar de trein.
- Stap een paar haltes eerder uit als je met de bus of tram gaat en loop het laatste stuk.
- Haal je boodschappen lopend. Omdat je dan minder kunt meenemen ga je ook meerdere keren.
- Neem de trap in plaats van de lift
- Wanneer je met de auto naar het kantoor gaat, parkeer hem dan wat verder weg en loop het laatste stuk.

10.000 Stappen met de Garmin Vivoactive 3
Alarmsysteem
Het is belangrijk om je activiteit te verdelen over de dag. Veel en lang achter elkaar zitten verstoort de stofwisseling, waardoor je meer schommelingen krijgt in de bloedsuikerspiegel. Die schommelingen verhogen de kans op suikerziekte en hart- en vaatziekten. Ook neemt het gehalte van de goede variant van cholesterol in het bloed af. Mensen die langer dan 4 uur op een dag zitten leven minder lang en lopen meer risico op overgewicht.
Dit negatieve effect kun je al snel verminderen door elk half uur even op te staan en te bewegen. Daar kan een activity tracker je heel goed bij helpen. Een activity tracker is een stappenteller die iets meer functies heeft dan alleen het tellen van stappen. De meeste activity trackers hebben een signaalsysteem die een kleur geven of trillen als je een half uur niet bewogen hebt. Het is dan gemakkelijk om even op te staan en wat heen en weer te lopen.
Welke soorten stappentellers
Je kunt met verschillende apparaten je stappen tellen. De simpelste apparaten zijn de kleine pedometers die je in je zak kunt stoppen of bijvoorbeeld aan je broekband kunt vastmaken. De stappentellers die je als een armband om je pols kunt dragen hebben vaak iets meer functionaliteiten en worden activity trackers genoemd. En uitgebreidere en duurdere variant van de activitytracker is de smartwatch of sportwatch. Maar je kunt ook je stappen laten tellen door een app op de smartphone. Ik zal de verschillende mogelijkheden hieronder apart bespreken.
Stappentel App op je smartphone
Het goedkoopst is om een stappenteller op je telefoon te activeren. Elke telefoon heeft er standaard een op zitten. Voor Samsung is dat bijvoorbeeld de app S Health, terwijl de app van iPhone Gezondheid heet. Deze apps moet je activeren en dan gaan ze automatisch bijhouden hoeveel stappen je zet met je telefoon. Dat is dan ook meteen het vervelende van deze manier van stappen tellen. Als je hem vooral gebruikt om je dagelijkse beweging te meten, dan betekent het dat je altijd je telefoon bij je moet dragen. Dat is best lastig en daardoor ga je stappen missen. Voor het tellen van je stappen tijdens een wandeling, en dus het opmeten van de lengte kun je de app goed gebruiken, hoewel het blijkt dat het niet echt secure uitslagen geeft.
Je kunt ook speciale apps downloaden die je stappen tellen. Deze gebruiken meer energie dan de standaard app op je telefoon, die weinig energie vraagt. Een uitzondering daarop is de app Activity Tracker, een hele overzichtelijke en gebruiksvriendelijke app die je stappen, calorieën en gelopen afstand bijhoudt.
Het nadeel van apps op je telefoon is dat je altijd je telefoon bij je moet dragen.
Stappentellers

Yamax EX-510
Handiger is het om een losse stappenteller aan te schaffen die je aan je broekband kunt vastmaken. Deze stappentellers werken over het algemeen op batterijen. Afhankelijk van het model kunnen deze stappentellers het aantal stappen, en daarvan afgeleid de afgelegde afstand en de verbrande calorieën weergeven. Het best getest zijn de Yamax stappentellers. Het topmodel is de Yamax EX-510, die naast het aantal stappen per dag ook verbrande calorieën, je vetverbranding en de afstand in kilometers telt.
Activity trackers

Vivosport HR
Een meer uitgebreide optie is een activity tracker die je om je pols kunt dragen. Een activity tracker meet je stappen en zet ze om in afstand en calorieën. Verschillende activity trackers hebben verschillende extra functies. Let dus goed op welke je kiest. Als het allemaal te ingewikkeld wordt haak ik bijvoorbeeld af. Een andere negatief ding is als je activity tracker te vaak opgeladen moet worden. Garmin heeft betrouwbare activity trackers. De Vivofit 4 die een batterij voor 1 jaar heeft is daar een goed voorbeeld van. De Vivosport HR is een activitytracker met de functionaliteiten van een sporthorloge.
Smartwatch/Sportwatch

Viviactive 3
Een andere aanrader is het gebruik van een goed sporthorloge. Zelf heb ik een Garmin smartwatch Vivoactiv 3, een simpel maar compleet sporthorloge met stappenteller met GPS en allerlei andere functies als hartslagmeter en stressmeter. Deze biedt alle functies die ik van een sporthorloge verwacht, inclusief hartslagmeting, waardoor alle uitslagen meteen veel betrouwbaarder worden. Prijstechnisch is dit sporthorloge ook nog eens veel goedkoper dan gelijkwaardige horloges. Maar het blijft een hele uitgave.
De Vivoactiv 3 is een oud model. De nieuwe versie heet Vivoactiv 4. Deze heeft uitgebreidere functies en is ook duurder. (maar wel tof!)
Het Wandelen & Afvallen Platform
Je las een blogartikel van wandelenenafvallen.nl, de website van het Wandelen & Afvallen Platform van Bregje Schipper, wandelcoach, lifestylecoach en succesvol blogster op Wandelvrouw.nl.
Leuk dat je op deze website bent!
Slanker, fitter, gezonder en gelukkiger
Ben je geïnteresseerd in de combinatie wandelen en afvallen? Zou jij ook wel slanker, fitter, gezonder en gelukkiger willen worden door meer te wandelen? Het is niet ingewikkeld. Je moet alleen even weten hoe het moet. Je leert het in het 12-weeks online Wandelen en Afvallen Lifestyle Programma.
Stappenteller
op 14 Jul 2020Activiy tracker
op 24 Oct 2021