Waarom je een vroege ochtendwandeling zou moeten maken
09 juli 2020 

Waarom je een vroege ochtendwandeling zou moeten maken

Ik hou ervan om de dag op te starten met een wandeling. Ik heb er zelfs een naam voor: een ‘Startjedagwandeling’. Bij mij komt het plezier pas als ik onderweg ben. Als echt avondmens moet ik mij er toe zetten om sowieso mijn bed uit te komen en dan ook nog meteen in de actie te schieten. Ik heb er een trucje voor; ik volg een protocol waarover ik niet met mijzelf over in discussie mag. Mijn wandelkleren liggen klaar, ik poets mijn tanden, drink een flink glas water, ik doe wat opwarmoefeningen en stap de deur uit en begin langzaam te wandelen. Binnen een paar minuten begint het grote genieten. Wat is dit lekker. Bij thuiskomst blijkt de totale beloning groot. Een ochtendwandeling heeft zoveel voordelen. Ik zet ze even voor je op een rijtje.

Een ochtendwandeling gezond voor lichaam en geest

Dagelijks een half uur wandelen heeft enorme gezondheidsvoordelen. Je hart, bloedvaten, bloeddruk, bloedsuikerspiegel, spieren en gewrichten, spijsvertering en hersenen hebben er geweldig baat bij. Je wordt er ook creatiever en gelukkiger van. Alle reden om er zo vroeg mogelijk op de dag mee te beginnen. Maar er is nog een reden. Door al zo vroeg op de ochtend in beweging te komen stimuleer je je bloedsomloop, krijgen je organen meer zuurstof en worden alle afvalstoffen van de nacht sneller opgeruimd. Je dag kan opgeruimd beginnen.

Je valt er van af

In de nacht heeft je lichaam je voorraad koolhydraten al voor een groot gedeelte opgebruikt. Als je het ontbijt overslaat en begint te wandelen zul je eerder vet verbranden. Je valt er van af. Na het wandelen heb je goede trek. Als je kiest voor een gezond ontbijt met eiwitten om je spieren te voeden, dan verzamel je voldoende energie om de dag mee in te gaan.

Start je dag

De beweging van het lopen, het aanmaken van endorfines, het rustgevende van de natuur, het helpt allemaal om de komende dag positief tegemoet te zien en alvast een plan te maken over hoe je deze dag gaat aanpakken. Ik kom altijd terug met goede ideeën en een prioriteitenlijstje voor de dag. Ook vragen waar ik thuis mee zit krijgen tijdens het wandelen antwoorden. Dat is pas een fijn begin van de dag.

Wandelaar die een gezonde ochtendwandeling maakt.

Mooiste moment van de dag

De ochtendnevel, de zon die die langzaam opkomt, de vogels die uitbundig fluiten en de wereld die nog in slaap is. Als je echt vroeg gaat, pak je het mooiste moment van de dag mee. De rust en stilte voordat het hectische leven weer begint.

Als het me lukt om zo vroeg uit bed te gaan om de zon te zien opkomen, zijn dat voor mij de gedenkwaardigste ochtendwandelingen. Vaak ben ik een uurtje later. Maar ook dan is het genieten.

Goed slapen

Op tijd uit bed, al vroeg in beweging en energiek de dag doorkomen. Dat is een goed recept om ’s avonds heerlijk te gaan slapen. Een ochtendwandeling draagt bij aan een goede nachtrust.


Het Wandelen & Afvallen Platform

Je las een blogartikel van wandelenenafvallen.nl, de website van het Wandelen & Afvallen Platform van Bregje Schipper, wandelcoach, lifestylecoach en succesvol blogster op Wandelvrouw.nl.

Leuk dat je op deze website bent!

Slanker, fitter, gezonder en gelukkiger

Ben je geïnteresseerd in de combinatie wandelen en afvallen? Zou jij ook wel slanker, fitter, gezonder en gelukkiger willen worden door meer te wandelen? Het is niet ingewikkeld. Je moet alleen even weten hoe het moet. Wandel je mee in het 12-weeks online Wandelen en Afvallen Lifestyle Programma?

Meer over het programma →

Tineke Fokke
Door

Tineke Fokke

op 10 Jul 2020

Je hebt helemaal gelijk Bregje! ‘s Ochtends wandelen is heerlijk! Mijn mooiste herinnering is om heel vroeg over de Waalbrug bij Nijmegen te lopen ( tijdens de 1 e dag van de Vierdaagse en dan de zon te zien opkomen. Dat is op de 40 km . Nu mag ik de 30 km lopen en is de zon al ruimschoots op. Maar tijdens de alternatieve 4 daagse ga ik het toch weer proberen. Verheug me Er nu al op.. Groetjes Tineke Fokke

Conny
Door

Conny

op 10 Jul 2020

Dankjewel Bregje! Mooi om dit te lezen! Het helpt me enorm om ook ‘smorgens aan de wandel te gaan!

Cora van der Zouwen
Door

Cora van der Zouwen

op 10 Jul 2020

‘S morgens direct beginnen met wandelen staat zo ver van hoe ik ben, hoe ik functioneer. Maar ik ga het proberen. En net als Bregje geen discussie. Kleren klaarleggen en gaan. Ik ga het beleven, ik ga het ervaren.

Bregje
Door

Bregje

op 10 Jul 2020

Heerlijk zo’n ochtend wandeling, ook in de regen zoals vandaag. Toch start ik mijn dag met yoga en daarna ga ik aan de wandel! Fijn weekend allemaal!

Tineke Rijpkema
Door

Tineke Rijpkema

op 11 Feb 2022

Bregje, wat fijn dat je de vroege morgen ontdekt hebt en bent gaan waarderen. Zo is het mij ook vergaan. Zij het indirect. Ik was altijd erg vroeg wakker. Op een dag stond er in het dorpsblad een oproep voor een bezorger van een ochtendkrantenwijk. Daar heb ik op gereageerd. En nu doe ik dat al 4 jaar. Met veel plezier. Alle plus-punten die jij opnoemt, ervaar ik ook zo. Heerlijk. Ik hoop dit nog lang te blijven doen.

Reactie plaatsen