Goede voornemens: wandel de kerstkilo's eraf
20 december 2021 

Goede voornemens: wandel de kerstkilo's eraf

Eventjes de kerstkilo’s eraf wandelen, en dan meteen ook even die andere extra kilo’s wandelend laten verdwijnen. Klinkt dat te mooi om waar te zijn? Nou, dat is het ook. Wandelen kan je zeker helpen om af te vallen, maar het is geen wondermiddel dat ‘eventjes’ ingezet kan worden. Wil jij je goede voornemens om af te vallen laten slagen, maak dan wandelen onderdeel van een groter plan, integreer het lopen in je leven en houd je aan een paar basisprincipes. Welke dat zijn? Dat lees je hieronder. 

Begin meteen

Wat er niet aankomt hoeft er ook niet af. Laten we daar mee beginnen. Kerst is natuurlijk het feest van gezellig samenzijn en lekker eten. Maar lekker eten staat niet synoniem aan veel eten. Daar kan alleen al het denken aan wandelen je helpen. Want als je weet dat je voor elke 350 calorieën ongeveer een uur moet wandelen, dan is het schokkend om te weten dat we volgens Brits onderzoek tot maar liefst 6.000 calorieën eten op eerste kerstdag. Vrouwen hebben gemiddeld 2.000 calorieën nodig (mannen 2.500). Dus een snelle rekensom zegt dat we meer dan 11 uur moeten wandelen om dat te compenseren. Denk daar eens over na als je aanschuift aan het kerstdiner.

tafel vol kersteten

Eet gezond

Alleen wandelen gaat je onvoldoende helpen om van je kerstkilo’s, en die andere kilo’s af te komen. Als je niets aan je eetpatroon verandert, wordt het een hele lange weg. Uiteindelijk komt het er altijd op neer dat je minder calorieën moet innemen, dan dat je verbrandt. Ga nou niet crash diëten, want houdt niemand vol en uiteindelijk eindig je zwaarder dan je begon. Probeer je ongezonde eetgewoontes te vervangen door gezonde. Doe dat stapje voor stapje. Nieuwe gewoontes moeten inslijten.

Wandel elke dag

Als je werkt aan je calorie-inname door gezonder te eten, ga dan elke dag wandelen om extra calorieën te verbranden. Het mooie van wandelen is dat je het goed vol kunt houden, het niet blessuregevoelig is en je krijgt er en goed gevoel van. Wandelen maakt gelukshormonen vrij. Die helpen je om beter in je vel te zitten waardoor je minder behoefte hebt aan troosteten en je gemakkelijker ‘nee’ kunt zeggen tegen alle eetverlokkingen.

Wandel lang achter elkaar

Er zijn meerdere manieren om je vetbranding lekker op te stoken. Een daarvan is lange wandelingen maken. Het eerste deel van je wandeling verbrand je de suikers die in je bloed opgeslagen zijn. Daarna gaat je lichaam over op vetverbranding. Dat is precies wat je wil. Nou niet onderweg een ‘gezonde’ mueslireep uit je rugzak halen en opeten, want dan is het effect weer weg.

vrouw met rugzak

Beweeg 10.000 stappen

Je hoort vaak het magische getal van 10.000 stappen per dag. Of het er nu precies 10.000 moeten zijn, dat is arbitrair, maar het is wel een lekker rond getal om elke dag te halen. Het zorgt ervoor dat je meer moet bewegen op de dag. En dat is goed! Combineer het maken van één lange wandeling met meerdere korte wandelingen of andere beweegmomenten. Neem de trap, ga lopend naar de supermarkt en stap een halte eerder uit naar je werk. Maak tijdens de lunch een wandeling. Beweeg!

Laat je hart werken

Een andere manier om je vetverbranding aan te slingeren is door je hart aan het werk te zetten. Een geoefende wandelaar kan zijn hartslag laag houden. Wil je afvallen dan is het goed om zo af en toe eens flink aan te zetten. Zet er eens flink de pas in, beklim een zandduin of kies een bergpad. Je hoeft dat niet te doen met een hartslagmeter. Als je flink begint te hijgen, ben je al goed bezig.

Hou vol!

Diëten is niet de oplossing om gewicht blijvend kwijt te raken. Slechts vijf procent van de mensen die middels een dieet gewicht verliezen, zien de kilo's die ze kwijtraken ook echt niet meer terugkomen. Maar liefst 95 procent van de diëters verliest wel kilo's, maar krijgt ze vanzelf – meestal binnen twee jaar – weer terug.

Daarom, als je echt afscheid wilt nemen van je extra kilo’s zal je iets aan je leefstijl moeten veranderen. Wandelen is een hele mooie en vriendelijke manier om in beweging te zijn en extra calorieën te verbranden. Door te gaan wandelen krijg je meer conditie, voel je je fitter en raak je gemotiveerder om je ongezonde voedsel te laten staan. Een win-win situatie.

3 vrouwen wandelen

Samen doen?

Wil je meer weten over hoe je wandelen op een effectieve manier kunt gebruiken om af te vallen? Wil je niet meer afvallen en aankomen en ondertussen steeds zwaarder worden? Wil je fitter worden en beter in je vel komen te zitten, geef je dan op voor het Wandelen & Afvallen Lifestyle Programma. Werk in je eigen tijd, op je eigen tempo, via online lessen aan een nieuwe lifestyle. 12 Weken lang krijg je nieuw materiaal en nieuwe tips. Stap voor stap werken we samen aan jouw nieuwe ik.


Het Wandelen & Afvallen Platform

Je las een blogartikel van wandelenenafvallen.nl, de website van het Wandelen & Afvallen Platform van Bregje Schipper, wandelcoach, lifestylecoach en succesvol blogster op Wandelvrouw.nl.

Leuk dat je op deze website bent!

Slanker, fitter, gezonder en gelukkiger

Ben je geïnteresseerd in de combinatie wandelen en afvallen? Zou jij ook wel slanker, fitter, gezonder en gelukkiger willen worden door meer te wandelen? Het is niet ingewikkeld. Je moet alleen even weten hoe het moet. Je leert het in het 12-weeks online Wandelen en Afvallen Lifestyle Programma.

Meer over het programma


Reactie plaatsen