Wandelen en slaap: hoe dagelijkse wandelingen kunnen bijdragen aan een betere nachtrust
07 april 2023 

Wandelen en slaap: hoe dagelijkse wandelingen kunnen bijdragen aan een betere nachtrust

Iedereen heeft wel eens van die nachten waarin het lijkt alsof de slaap niet wil komen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals stress of een onregelmatig slaapritme. Maar wist je dat wandelen kan helpen om je slaap te verbeteren? In deze blog leggen we uit hoe dagelijkse wandelingen kunnen bijdragen aan een betere nachtrust.

 Hoe wandelen de slaap kan verbeteren:

 Wandelen is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, maar het kan ook helpen om de kwaliteit van je slaap te verbeteren. Hier zijn een paar manieren waarop wandelen kan bijdragen aan een betere nachtrust:

1. Vermindert stress en angst:

Stress en angst zijn veelvoorkomende oorzaken van slaapproblemen. Gelukkig kan wandelen helpen om deze gevoelens te verminderen. Door te wandelen maakt je lichaam endorfine aan, een stofje dat je een goed gevoel geeft en stress en angst kan verminderen.

2. Verbetert de bloedcirculatie:

Wanneer je wandelt, verbetert de bloedcirculatie in je lichaam. Dit kan bijdragen aan een betere nachtrust, omdat een goede bloedcirculatie ervoor zorgt dat je lichaam zich kan herstellen en vernieuwen terwijl je slaapt.

3. Verhoogt de lichaamstemperatuur:

Wandelen kan er ook voor zorgen dat je lichaamstemperatuur stijgt. Dit kan helpen om 's avonds gemakkelijker in slaap te vallen omdat je lichaam afkoelt als je slaapt. Door te wandelen, kun je ervoor zorgen dat je lichaamstemperatuur op het juiste moment daalt.

4. zorgt voor fysieke vermoeidheid:

Van wandelen word je ook gewoon moe en daarom helpt het je om gemakkelijker in slaap te komen en om dieper te slapen. Dit kan vooral helpen als je overdag niet voldoende lichaamsbeweging krijgt en daardoor 's avonds moeilijk in slaap kunt vallen.

wandelen en slaap

Hoeveel wandelen is genoeg?:

 Nu je weet hoe wandelen kan bijdragen aan een betere nachtrust, vraag je je misschien af hoeveel je zou moeten wandelen om dit effect te merken. Over het algemeen wordt aanbevolen om dagelijks minimaal 30 minuten te wandelen om de slaap te verbeteren. Dit hoeft niet per se in één keer te zijn; je kunt ook kortere wandelingen verspreid over de dag maken.

Een onderzoek uit 2019 toonde aan dat volwassenen die dagelijks minstens 30 minuten matig intensief bewegen, zoals wandelen, een betere slaapkwaliteit en kortere inslaaptijd hadden dan degenen die minder actief waren. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Sleep Health in 2019.

Dit onderzoek toonde aan dat matig intensief wandelen van 30 minuten per dag, vijf dagen per week, gedurende drie maanden de slaapkwaliteit en duur van de slaap verbeterde bij volwassenen met chronische slapeloosheid. Daarnaast werd geconcludeerd dat wandelen in combinatie met voldoende blootstelling aan zonlicht ook de vitamine D-status verbeterde, wat op zijn beurt weer kan bijdragen aan een betere slaap.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat wandelen slechts één aspect is van een gezonde slaaproutine. Andere factoren, zoals het vermijden van cafeïne en alcohol voor het slapengaan, wegblijven van beeldschermen, het creëren van een rustgevende slaapomgeving en het hebben van een regelmatig slaapschema, kunnen ook bijdragen aan een betere slaap.

wandelen en slaap

 Conclusie:

 Als je regelmatig slaapproblemen hebt, kan wandelen een eenvoudige manier zijn om je slaapkwaliteit te verbeteren. Het kan helpen om stress en angst te verminderen, de bloedcirculatie te verbeteren en de lichaamstemperatuur te verhogen, waardoor je 's avonds gemakkelijker in slaap kunt vallen. Probeer dagelijks minimaal 30 minuten te wandelen en ervaar zelf de voordelen van een betere nachtrust!

Ik hoop dat je deze blog nuttig en informatief vond. Veel wandelplezier en slaap lekker!


Lees ook het artikel:Het Wandelen & Afvallen Platform

Je las een blogartikel van wandelenenafvallen.nl, de website van het Wandelen & Afvallen Platform van Bregje Schipper, wandelcoach, lifestylecoach en succesvol blogster op Wandelvrouw.nl.

Leuk dat je op deze website bent!

Slanker, fitter, gezonder en gelukkiger

Ben je geïnteresseerd in de combinatie wandelen en afvallen? Zou jij ook wel slanker, fitter, gezonder en gelukkiger willen worden door meer te wandelen? Het is niet ingewikkeld. Je moet alleen even weten hoe het moet. Je leert het in het 12-weeks online Wandelen en Afvallen Lifestyle Programma.

Meer over het programma

Reactie plaatsen