Zo kies je het beste wandelondergoed
15 oktober 2020 

Zo kies je het beste wandelondergoed

Welk ondergoed draag je het beste als je gaat wandelen? Die vraag krijg ik regelmatig en nu kwam hij ook weer voorbij in de community van het Wandelen en Afvallen Lifestyle Programma. In plaats van er daar antwoord op te geven, beloofde ik er een blog over te schrijven. Deze dus. In dit blog ga ik proberen antwoord te geven op waar je op moet letten bij de keuze van wandelondergoed. Verder is de invulling natuurlijk heel persoonlijk, maar ik help je op weg met verschillende opties.

Heb je speciaal ondergoed nodig om te wandelen?

Eerst maar eens de vraag beantwoorden of je eigenlijk wel speciaal ondergoed moet aantrekken als je gaat wandelen. Het antwoord daarop is: Nee, dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Als jij zo de deur uitloopt om een rondje te lopen, is er weinig aan de hand als je in je dagelijkse kloffie gaat. Maar als je langere wandelingen gaat maken, dan is het zeker aan te raden om het juiste ondergoed aan te trekken als je je comfortabel wilt blijven voelen en als je blessures wilt voorkomen.

Wat is dan het juiste wandelondergoed?

Het juiste ondergoed is gemaakt van materiaal dat transpiratievocht kan afvoeren, niet schuurt en irriteert en bovendien elastisch is, waardoor je er prettig in kunt bewegen. Het ondergoed moet passen bij de weersomstandigheden waarin je loopt. We kennen de term thermo ondergoed. Die wordt meestal gebruikt in relatie tot skiën en we denken dan aan lekker warm ondergoed. Maar eigenlijk wordt met thermo ondergoed bedoeld dat het speciaal ondergoed is, afgestemd op verschillende weersomstandigheden. Zo is er thermo ondergoed speciaal voor de zomer die een verkoelende werking heeft en zeer vochtregulerend is en goed ademt. De thermokleding voor de winter heeft juist isolerende, vochtregulerende, sneldrogende en ademende kwaliteiten. Dat zit hem in de gebruikte materialen en de dikte van de stof. Een andere term is technisch ondergoed of sportondergoed.

Materialen

Geen katoen

Om met het materiaal te beginnen. Het allerlaatste wat je moet doen is katoenen ondergoed dragen. Katoen heeft de neiging vocht vast te houden. Het wordt daardoor zwaar, het vocht koelt af, waardoor jij ook afkoelt en je koud en rillerig wordt. Het is oncomfortabel en je hebt meer kans op schuurplekken op je huid. Er zijn andere, veel betere keuzes.

Synthetische materialen

Er is speciaal sportondergoed. Dit is over het algemeen gemaakt van synthetische materialen als polyester, elastaan, lycra en polypropyleen. Het is allemaal licht materiaal en voert het zweet goed af. Zorg er overigens wel voor dat de laag die je erboven draagt ook voldoende ademt, anders kan het vocht nog niet weg.

Merinowol

Ook merinowol is uitstekend geschikt materiaal voor ondergoed. Wol klinkt als kriebelen, maar dat is helemaal niet zo. Het grote voordeel van merinowol is dat het prima zweet afvoert, je huid droog blijft en dat nare geurtjes geabsorbeerd worden. Over het algemeen is merinowollen ondergoed gemaakt van een mix van merinowol en synthetische materialen, waardoor het sterk en duurzaam is.

Draagcomfort

Onderbroeken

Je onderbroek moet lekker zitten en je mag hem eigenlijk niet voelen. Het mag nergens schuren of knellen. Let daarom goed op dikke naden, die kunnen behoorlijk irriteren, vooral in de liesstreek of op de heupen als daar een wandelbroek of rugtas overheen valt. Er zijn grofweg vier soorten onderbroeken: de string, de slip, de boxershort en de lange onderbroek. De string wordt veel gedragen onder een legging. Dat is vooral vanwege uiterlijke overwegingen, omdat je dan de aftekening van de onderbroek niet ziet. Er zijn overigens speciale sportstrings te koop. De slip heb je in een hoog en laag model. Koop hem niet te strak, dat kan irriteren. De boxershort is er met korte en lange pijpjes. Let erop dat de pijpjes niet opkruipen, dat is heel vervelend als je aan het wandelen bent. De lange onderbroek, tenslotte, is een onderbroek die je in zeer koude omstandigheden draagt. Hij moet mooi aansluiten en niet afzakken.

Beha’s

De juiste wandelbeha moet gemaakt zijn om in te bewegen. Stijve exemplaren met beugels zijn minder geschikt. Een sportbeha is daarom altijd een goede keuze. Hoewel wandelen een low impact beweging is, is het fijn als de beha voldoende ondersteuning biedt. Let erop dat sluitingen en schuifjes niet irriteren, of op een plek zitten waar net je rugzak overheen valt. Sportbeha’s zonder sluiting vind ik minder geschikt, die moet je over je hoofd uittrekken. Dat is niet fijn als je bezweet bent.

Ondershirts

In het 3lagensysteem is de eerste aanbevolen kledinglaag een hemd of ondershirt die aansluitend op de huid gedragen wordt. Het zorgt ervoor dat je zweet wordt afgevoerd, waardoor je comfortabel blijft. In het ene geval is dat omdat je warm blijft, in het andere geval zorgt het ervoor dat je koel blijft. Bij sportshirts worden deze extra eigenschappen vaak aangegeven. Let erop bij de aanschaf dat het shirt goed aansluit maar niet te strak zit. Het mag nergens knellen of schuren. Kijk goed waar de naden zitten en schat in of je daar last van kan krijgen. Een elastisch shirt heeft de voorkeur.

Welke blessures kun je voorkomen?

Veel voorkomende blessures door het dragen van verkeerd ondergoed zijn bij mannen pijnlijke plekken in de liesstreek en onder de balzak door ophoping van vocht en schurend ondergoed. Ook kunnen mannen last krijgen van geïrriteerde en pijnlijke tepels omdat hun shirt eroverheen schuurt. Vrouwen kunnen smetplekken krijgen van het dragen van een verkeerde beha, omdat het vocht niet afgevoerd wordt. De BH kan ook voor irritatie zorgen omdat de sluitingen net op een plek zitten waar de rugzak of bovenkleding overheen schuurt. Onderkleding beschermt je trouwens sowieso tegen het schuren van bovenkleding en rug- en heuptassen.

Over het algemeen houdt goede onderkleding je droog en warm waardoor je spierklachten en rugklachten kan voorkomen.

Wat is nog meer handig?

Als je een meerdaagse trektocht maakt, of bijvoorbeeld een camino loopt,  is het handig om zo licht mogelijk te reizen. Stapels ondergoed meenemen is dan niet handig, je bent dus aangewezen op wasjes tussendoor. Speciaal sportondergoed is licht en droogt snel. Wel zo handig. Bij de keuze van je beha moet je hier extra op letten. Niet elke sportbeha droogt ook snel.

Ondergoed dat nare zweetgeurtjes absorbeert is natuurlijk helemaal top. Dit is wat merinowollen ondergoed voor je doet. Ook bestaat er synthetisch ondergoed met een antibacteriële werking. Mijn ervaring is dat het vaak beter klinkt, dan dat het in de praktijk effect heeft.

Door te kiezen voor thermo ondergoed kun je je onderkleding afstemmen op de weersomstandigheden.

Eigen tips

Het hoeft allemaal niet de hoofdprijs te kosten. Ik kon jarenlang prima uit te voeten met het dryfeel naadloos ondergoed van de HEMA. Het heeft een goede pasvorm en het komt al bijna droog uit de wasmachine. Ik heb ook een heel aantal miskopen gedaan in de goedkopere winkels, die onderbroeken en hempjes als sportondergoed aanprijzen, maar waarbij het drogend vermogen slecht was, of de pasvorm behoorlijk te wensen overliet. Recent werd ik verblijd met een ondergoedsetje van FALKE, bestaande uit een slip en onderhemd. WOW! Dan merk je echt het verschil. Deze merinowollen set is niet goedkoop, maar jeetje, wat is dit geweldig. Vooral in frisse omstandigheden, waar er toch gezweet gaat worden, is dit niet te overtreffen. Dit is echt mijn favoriete setje en eerlijk gezegd draag ik het ook als ik niet wandel. Het blijft prachtig ondanks veelvuldig wassen.

De BH die ik het liefst draag als flink ga wandelen is de Anita Active Extreme Control, Sportbeha. Inderdaad een stevige BH, maar eentje die nooit knelt of te warm is. Ik heb hem al jaren en hij blijft mooi.

Dit zijn de bekendste merken voor speciaal dames wandelondergoed:

  • Underrun
  • Odlo
  • Bjorn Borg
  • Icebreaker
  • Craft
  • Brubeck
  • Falke

Kijk hier voor het aanbod:

Bever | Decathlon | Bergfreunde.nlBol.com | AS Adventure

Deze merken maken speciaal wandelondergoed voor heren:

  • Odlo
  • Icebreaker
  • Craft
  • Brubeck
  • Falke
  • Bjorn Borg

Kijk hier voor het aanbod:

Bever | Decathlon | Bergfreunde.nlBol.com | AS Adventure


Het Wandelen & Afvallen Platform

Je las een blogartikel op wandelenenafvallen.nl, de website van het Wandelen & Afvallen Platform van Bregje Schipper, wandelcoach, lifestylecoach en succesvol blogster op Wandelvrouw.nl.

Leuk dat je op deze website bent!

Slanker, fitter, gezonder en gelukkiger

Ben je geïnteresseerd in de combinatie wandelen en afvallen? Zou jij ook wel slanker, fitter, gezonder en gelukkiger willen worden door meer te wandelen? Het is niet ingewikkeld. Je moet alleen even weten hoe het moet. Wandel je mee in het 12-weeks online Wandelen en Afvallen Lifestyle Programma?

Meer over het programma →

Reactie plaatsen