Afvallen zonder dieet, hoe dan?
08 februari 2023 

Afvallen zonder dieet, hoe dan?

Heb je het moeilijk om gewicht te verliezen en zie je steeds de term ‘afvallen zonder dieet’ voorbij komen, dan wil je zeker wel weten hoe dat werkt? In dit blog zet ik op een rij wat het volgens mij betekent. Helaas is het niet zo dat het gewichtsverlies je komt aanwaaien zonder dieet. Je moet er wel wat voor doen. Ik ga je meenemen in een verhaal over hoe het integreren van wandelen in je leven en het overgaan naar een gezonde levensstijl, de sleutel is tot succesvol afvallen is. Laten we beginnen!

Wandelen om op een gezonde manier af te vallen

Wandelen is een fantastische manier om op een gezonde manier gewicht te verliezen. Het is een laag intensieve activiteit die door bijna iedereen uitgevoerd kan worden en is daarom een uitstekende manier om meer beweging in je dagelijks leven te integreren. Hieronder bespreken we enkele manieren waarop wandelen bijdraagt aan gezond afvallen:

1. Verbranding van calorieën: Wandelen is een manier om calorieën te verbranden en je metabolisme te verhogen. Het aantal calorieën dat je verbrandt tijdens het wandelen hangt af van verschillende factoren, waaronder je snelheid, helling en gewicht. Extra profijt kun je trekken als je wandelt in de vetverbrandingsmodus. Maar door gewoon al regelmatig te wandelen, verhoog je het totale aantal verbrande calorieën op een dag significant.

2. Boost voor het metabolisme: Wandelen kan ook het metabolisme verhogen, wat betekent dat je meer calorieën verbrandt, zelfs nadat je de wandeling hebt beëindigd.

3. Versterking van spieren en botten: Wandelen is een manier om je spieren en botten te versterken, vooral wanneer je bergop of op oneffen oppervlakken wandelt. Dit verbetert je fysieke conditie en helpt bij het verminderen van het risico op blessures en chronische aandoeningen.

4. Regulatie van hormonen: Wandelen kan ook helpen bij de regulatie van hormonen, zoals insuline en cortisol, die betrokken zijn bij het metabolisme en het beheer van het lichaamsgewicht.

5. Vermindering van stress: Wandelen is ook een manier om stress te verminderen, wat belangrijk is voor een gezonde levensstijl en het beheren van het lichaamsgewicht. Stress kan namelijk leiden tot ongezonde eetgewoonten en het proces van gewichtsverlies belemmeren.

wandelen op het strand

Een gezonde levensstijl als basis om af te vallen

Een gezonde levensstijl is de sleutel om op een gezonde manier af te vallen. Hieronder bespreken we enkele belangrijke aspecten van een gezonde levensstijl die je kunt aanhouden om je gewichtsverliesdoelen te bereiken.

1. Gezonde voeding: Een gezonde voeding is de basis van een gezonde levensstijl. Probeer voedsel te kiezen dat rijk is aan voedingsstoffen en weinig calorieën bevat. Dit betekent het vermijden van verwerkte en bewerkte voedingsmiddelen en het eten van veel groenten, fruit, volle granen en magere proteïnen.

2. Hydratatie: Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om je lichaam gehydrateerd te houden. Dit helpt ook bij het reguleren van je eetlust.

3. Slaap: Voldoende slaap is essentieel voor een gezonde levensstijl. Het helpt je lichaam te herstellen en is belangrijk voor de regeling van hormonen die betrokken zijn bij het metabolisme en de eetlust.

4. Stressbeheersing: Stress kan leiden tot ongezonde eetgewoonten en kan het proces van gewichtsverlies belemmeren. Probeer daarom stress te beheersen door technieken zoals yoga, meditatie en ontspanning.

5. Regelmatige beweging: Naast wandelen, is het belangrijk om ook regelmatig intensief te bewegen om een gezonde levensstijl aan te houden. Dit kan in de vorm van sport zoals fitness of wandel-intervaltraining. Integreer ook voldoende fysieke activiteit in het dagelijks leven, zoals fietsen of het doen van huishoudelijke taken. Probeer niet te lang achter elkaar te zitten. Blijf in beweging.

Door deze aspecten van een gezonde levensstijl te combineren met een goed beweegprogramma als wandelen, kun je op een haalbare en gezonde manier afvallen zonder dieet. Het is belangrijk om geduldig te zijn en realistische doelen te stellen voor jezelf, want veranderingen in gewicht en gezondheid zullen tijd nodig hebben. Het is fijn om hier ondersteuning bij te krijgen. Het online programma Wandelen & Afvallen helpt je hierbij. Het geeft je wandelschema's en handvatten om vol te houden en gezonde gewoonten in je dagelijkse routine te integreren.

- BONUSTIPS - BONUSTIPS - BONUSTIPS - BONUSTIPS -

Ter ondersteuning bij afvallen zonder dieet raad ik je deze boeken aan:

 Bonustip 1: De Eetswitch, Afvallen zonder dieet (bestseller!)

 “Dit is geen gewoon kookboek of gezond receptenboek,“ staat op de achterflap van De Eetswitsch. Volgens Anki Willemsen, voedingsdeskundige en schrijfster van de Eetswitch, is dit een boek waarin zij je leert ‘eetswitchen’ naar een voedzamer eetpatroon. Anki neemt je in 6 eetswitch-stappen mee naar een gezonde lifestyle. Ik vind het altijd fijn om handvatten te krijgen en achtergronden te lezen.

Eetswitchen is niets anders dan een product vervangen door een voedzamere optie. Kiezen voor slimmere producten en starten met afvallen. De Eetswitches zelf zijn toegankelijk. Ze gaan over meer volkoren eten, kiezen voor een voedzaam ontbijt, minder verzadigde vetten nemen, slim je bord indelen met groenten, bonen en peulvruchten, eiwitrijke, vezelrijke tussendoortjes kiezen en vooral voor gezond gemak gaan. De voorbeelden inspireren.

Wat mij erg aanspreekt is dat de belangrijkste regel luidt: het hoeft niet perfect. Ze vindt het belangrijk dat jij zelf je tempo en proces bepaalt. Niets moet, alles mag,” zo valt er in het hoofdstuk Start met switchen te lezen. Dat spreekt mij aan. Jou ook?

 cover boek De Eetswitch, afvallen zónder dieet’

Bekijk het boek hier >>

Bonustip 2: Intermittent Fasting doe je zo!

Ik ben een fan van intermittent Fasting. Het is geen dieet maar een gezonde manier van je eetperiodes verdelen. Het heeft allerlei gezondheidsvoordelen, waaronder dat je er van af kunt vallen. Dit boek geeft een zeer heldere uitleg over de achtergronden van het intermittent fasting en bevat tips & tricks. Het geeft je een plan waar je direct mee aan de slag kunt. Ik las het boek als e-book, maar dat raad ik niet aan. Dat is helemaal niet handig voor de leuke recepten die achterin het boek staan.

cover boek intermittent fasting doe je zo!

Bekijk het boek hier >>


Lees ook het artikel: Waarom 400 gram groente per dag?

En: De 6 meest gemaakte fouten als je met wandelen wilt afvallen


Het Wandelen & Afvallen Platform

Je las een blogartikel van wandelenenafvallen.nl, de website van het Wandelen & Afvallen Platform van Bregje Schipper, wandelcoach, lifestylecoach en succesvol blogster op Wandelvrouw.nl.

Leuk dat je op deze website bent!

Slanker, fitter, gezonder en gelukkiger

Ben je geïnteresseerd in de combinatie wandelen en afvallen? Zou jij ook wel slanker, fitter, gezonder en gelukkiger willen worden door meer te wandelen? Het is niet ingewikkeld. Je moet alleen even weten hoe het moet. Je leert het in het 12-weeks online Wandelen en Afvallen Lifestyle Programma.

Meer over het programma

Reactie plaatsen