Review: Het boekje De Slankwandelaar van Nicolaas Klei
14 januari 2021 

Review: Het boekje De Slankwandelaar van Nicolaas Klei

Ik hou ervan om te lezen over hoe anderen hun strijd tegen de kilo’s aangaan. Als het dan ook nog gebeurt door wandelen in te zetten, dan heb je mijn volledige en onverdeelde aandacht. Dus toen ik het boekje de Slankwandelaar van Nicolaas Klei voorbij zag komen, heb ik die meteen besteld en wachtte ongeduldig op de postbode. Ik wist eigenlijk wel zeker dat dat ik dit super leuk zou gaan vinden. Ik werd niet teleurgesteld.

De schrijver

Ik kende de schrijver van zijn omfietswijngidsen. In mooie gedragen volzinnen vertelt Nicolaas Klei daarin welke wijnen het waard zijn om om te fietsen. Hij heeft een bijzondere bloemrijke manier van schrijven en ik was benieuwd of hij dat ook in dit boekje zou doen. Ik werd niet teleurgesteld.

Het boekje

Het boekje is inderdaad een boekje en niet een boek. In een soort column-achtige vorm behandelt de schrijver steeds een onderwerp, dat natuurlijk te maken heeft met wandelen en/of afvallen.

De bladzijden met tekst zijn verluchtigt met kleine tekeningentjes. Ook zijn er pagina’s met grote infographics die ingaan op feitelijkheden rondom wandelen en afvallen. Bijvoorbeeld over hoeveel calorieën verschillende wijnen bevatten, of hoeveel calorieën je verbrandt bij verschillende soorten bewegingen.

De infographics en tekeningen zijn gemaakt door grafisch ontwerper Yolanda Huntelaar en hebben een grote meerwaarde voor het boekje. Het verluchtigt de boel en je leert er echt iets van.

illustraties in het boek de Slankwandelaar van Nicolaas Klei

De infographics en illustraties zijn van Yolanda Huntelaar.

De gesprongen onderste knoop

Prachtig beschrijft Nicolaas Klei het punt waarop hij dacht: zo gaat het niet langer. Als het onderste knoopje van zijn (al in de allergrootste confectiemaat gekochte) overhemd eraf springt, is het genoeg.

“Tot die knoop dus sprong, en ik ook bij de voordeligste slagschaduwen poserend voor de rooskleurige spiegel moest bekennen dat ik van gezellig mollig moddervet was geworden en niet ver verwijderd van het stadium ‘er moet een deel van de gevel worden verwijderd om het levenloze lichaam uit huis te takelen’.“

Inspiratie

Nicolaas, die zegt niet veel af te weten van afvallen en calorieën en alles wat daar mee samenhangt, raakt geïnspireerd door het boek Stadsliefde, scenes in Parijs van Adriaan van Dis, de man die graag bonbons op brood at. Hij ging de kilo’s te lijf door te lopen door de straten van Parijs.

Via het boek van Adriaan van Dis leert Nicolaas over de begrippen 10.000 stappen en stappenteller. Het brengt hem op het idee om ook te gaan wandelen.

Niet happen maar stappen

Mooi aan het boek De Slankwandelaar vind ik dat heel duidelijk wordt gemaakt dat je met alleen wandelen geen grote resultaten kunt verwachten op afvalgebied, maar dat het een combinatie moet zijn van minder eten en meer bewegen. Niet happen maar stappen, noemt Nicolaas Klei het. En zo is het ook!

Stiekem stappen

Geweldig vind ik het hoofdstuk excuustas. Het idee dat Nicolaas Klei met een grote boodschappentas zijn 10.000 stappen loopt, vind ik hilarisch. Wat gebeurt er in zijn hoofd dat hij denkt dat je een excuus moet hebben om te wandelen in je normale kloffie?

Nicolaas Klei met boodschappentas

Wandelen met een boodschappentas als excuus voor zijn onbestemde buitenzijn.

Stappenteller

Nicolaas Klei raakt zo ongeveer verslaaft aan wandelen en zijn stappenteller. Dat herken ik zo. De onrust als je de stappen voor de dag nog niet gehaald heb, of nog niet buiten bent geweest om een lekkere wandeling te maken.

Het goochelen met cijfers had ik nog niet bedacht. Maar in navolging van de Slankwandelaar probeer ik nu al dagen om 12.345 stappen op mijn horloge te fotograferen. Daar loop ik dan toch wat extra rondjes voor. De 23.456 wil ik ook vastleggen. Dat wordt het volgende doel.

Dank je, Nicolaas, voor deze nieuwe obsessie.

De Slankwandelaar

Ik heb genoten van dit boekje. Wat kan die man mooi schrijven! Zijn zinnen zijn van een schoonheid en doen mij glimlachen. Het onderwerp is natuurlijk helemaal mijn ding. Als ik dan toch een puntje van kritiek mag hebben: ik miste de strijd en struggle die het wandelen en afvallen toch op momenten met zich meebrengt. Bij Nicolaas Klei ging het allemaal van een leien dakje. Hij vindt wandelen leuk en veel leuker dan gedacht, minder eten en wijn drinken is voor hem helemaal geen probleem en de kilo’s vlogen er vanaf. Van XXXl en erger naar medium zonder moeite. Waarom geloof ik dat niet helemaal?

Het maakt het boekje ook wat oppervlakkig. Geen diepe zielenroerselen, geen overpeinzingen over wat het wandelen met hem doet, wat hem oplevert, anders dan het eindresultaat: vele kilo’s minder.

 

De Slankwandelaar van Nicolaas Klei kun je gemakkelijk bestellen via BOL.com.


Het Wandelen & Afvallen Platform

Je las een blogartikel van wandelenenafvallen.nl, de website van het Wandelen & Afvallen Platform van Bregje Schipper, wandelcoach, lifestylecoach en succesvol blogster op Wandelvrouw.nl.

Leuk dat je op deze website bent!

Slanker, fitter, gezonder en gelukkiger

Ben je geïnteresseerd in de combinatie wandelen en afvallen? Zou jij ook wel slanker, fitter, gezonder en gelukkiger willen worden door meer te wandelen? Het is niet ingewikkeld. Je moet alleen even weten hoe het moet. Je leert het in het 12-weeks online Wandelen en Afvallen Lifestyle Programma.

Meer over het programma →

Helma
Door

Helma

op 15 Jan 2021

Een leuk review en ik ben ook echt nieuwsgierig naar het boekje maar ik vind het jammer dat je verwijst naar bol.com ipv naar de boekhandel die het in deze tijd zo moeilijk heeft.

Ingrid
Door

Ingrid

op 22 Feb 2021

Jouw reactie...Plus je kan er wandelend naar toe

Peter
Door

Peter

op 16 Jan 2021

Helemaal waar Helma. Be sociale, buy “local”

Reactie plaatsen