Stop met diëten! Het gaat je niet helpen aan blijvend gewichtsverlies
02 juni 2023 

Stop met diëten! Het gaat je niet helpen aan blijvend gewichtsverlies

Het is bijna zomer en zoals ieder jaar hoor ik weer vele vrouwen praten over diëten. Na een paar warme weekenden is gebleken dat de zomerkleding van vorig jaar trekt en schuurt en dat ze er helemaal niet aan moeten denken om zo in bikini te verschijnen. Er wordt nagedacht over zo snel mogelijk een heel aantal kilo’s te verliezen om weer ‘zomerproof’ te worden. Wordt het weer Sonja? Want dat hielp in het verleden toch heel goed. Of toch dat boek met het Keto-dieet uit de kast pakken? Meteen maar een sportschoolabonnementje afsluiten en starten met een sapkuurtje?

Nee, nee, nee. Niet doen. Je zegt dat het je in het verleden zo goed heeft geholpen. Waarom is het dan nu weer nodig? En ben je nu misschien nog wel zwaarder als toen je er de eerste keer aan begon. De kans om met een dieet blijvend gewicht te verliezen is heel klein. Voor blijvend gewichtsverlies moet je het heel anders aanvliegen. In dit artikel leg ik je uit hoe je het wel zou kunnen aanpakken.

Diëten is jezelf tekort doen. 

Waarom werken diëten niet?

Onderzoek toont aan dat diëten over het algemeen niet succesvol zijn op lange termijn als het gaat om blijvend gewichtsverlies. Hoewel mensen vaak wel gewicht kunnen verliezen tijdens een dieet, hebben ze vaak moeite om dit gewichtsverlies op de lange termijn te behouden.

Er zijn verschillende redenen waarom diëten vaak niet werken:

Caloriebeperking: Diëten zijn vaak gebaseerd op het beperken van calorieën, wat kan leiden tot gewichtsverlies op korte termijn. Echter, het lichaam past zich aan aan deze verlaagde calorie-inname door het metabolisme te vertragen, waardoor het moeilijker wordt om lichaamsvet te verbranden en gewicht te verliezen.

Onrealistische verwachtingen: Diëten worden vaak gepresenteerd als snelle oplossingen voor gewichtsverlies. Mensen kunnen hierdoor onrealistische verwachtingen hebben en streven naar snel gewichtsverlies. Wanneer de resultaten niet voldoen aan deze verwachtingen, kan dat leiden tot frustratie en het opgeven van het dieet.

Restrictieve diëten: Veel diëten sluiten hele voedselgroepen uit of bevatten strikte regels met wat je wel en niet mag eten. Dit kan leiden tot een gevoel van ontbering en ontevredenheid, waardoor het moeilijk is om het dieet op de lange termijn vol te houden. Er worden bijvoorbeeld goede resultaten gehaald met het koolhydraatbeperkt dieet, maar nagenoeg niemand houdt dat lang vol. De kilo's zitten er zo weer aan. 

Gebrek aan gedragsverandering: Diëten richten zich vaak alleen op voedselinname en veranderingen in eetgewoonten, zonder aandacht te besteden aan de onderliggende gedrags- en levensstijlfactoren die bijdragen aan gewichtsbeheersing. Het aanpakken van deze factoren, zoals stress, emotioneel eten en gebrek aan lichaamsbeweging, is essentieel voor succes op lange termijn.


Hoe werk je dan aan blijvend gewichtsverlies?

De geleerden zijn het er echt wel over eens: wat wel effectief kan zijn, is het aanleren van een gezonde levensstijl op lange termijn, in plaats van te focussen op tijdelijke diëten. Het is veel beter om de focus op gezond leven te richten, in plaats van op snel afvallen. Op een gezonde levenswijze volgt vanzelf een gezond gewicht. 

Hoe ziet een gezonde levensstijl er uit? Het is niet één ding, maar omvat verschillende aspecten die bijdragen aan het behoud van een goede gezondheid. Hier zijn enkele belangrijke punten:

Evenwichtige voeding: Een gezonde voeding is gebaseerd op het consumeren van een verscheidenheid aan voedzame voedingsmiddelen. Zorg ervoor dat je voldoende groenten, fruit, volle granen, magere eiwitten (zoals kip, vis, bonen, en tofu), gezonde vetten (zoals noten, zaden, avocado's en olijfolie) en voldoende vocht binnenkrijgt. Probeer bewerkte voedingsmiddelen, toegevoegde suikers en transvetten zoveel mogelijk te vermijden.

Portiebeheersing: Let op de portiegroottes van je maaltijden en snacks. Overmatige calorie-inname kan leiden tot gewichtstoename. Het is nuttig om te leren luisteren naar je lichaam en te eten tot je verzadigd bent, niet tot je vol zit.

Regelmatige lichaamsbeweging: Fysieke activiteit is essentieel voor een gezonde levensstijl. Kies een vorm van lichaamsbeweging die je leuk vindt en regelmatig kunt volhouden. Je hoeft niet meteen een sportschool abonnement te nemen, je kunt heel goed je dagelijkse activiteit verhogen en daarnaast stevige wandelingen maken. Bouw het rustig op en je zult zien dat je je steeds energieker voelt. Andere ideale activiteiten die je kunt aanplakken zijn: joggen, zwemmen, dansen, fietsen of krachttraining.  Streef naar minstens 150 minuten matige intensiteit of 75 minuten intensieve intensiteit van lichaamsbeweging per week.

Voldoende slaap: Een goede nachtrust is belangrijk voor zowel fysieke als mentale gezondheid. Probeer elke nacht 7-9 uur slaap te krijgen. Een consistent slaapschema en een slaapvriendelijke omgeving kunnen helpen om de kwaliteit van je slaap te verbeteren.

Stressmanagement: Chronische stress kan een negatieve invloed hebben op je gezondheid en je gewicht. Het is belangrijk om stressmanagementtechnieken te gebruiken, zoals meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen of het doen van activiteiten waar je van geniet, om stress te verminderen. Ook hierbij helpt wandelen uitstekend. 

Hydratatie: Drink voldoende water gedurende de dag om gehydrateerd te blijven. Water is essentieel voor de juiste werking van het lichaam en kan helpen om je energieniveau op peil te houden.

Gezonde gewoonten: Stoppen met roken, matig zijn met alcoholgebruik en het vermijden van overmatig gebruik van cafeïne zijn belangrijke aspecten van een gezonde levensstijl.

broodje groenten

Een gezonde levensstijl aannemen kost tijd. 

Ik hoor je denken: Maar dat kost tijd! Dat heb ik niet, want ik moet in de zomervakantie in mijn bikini passen. Tja, goed plan, maar na je vakantie (of misschien al tijdens) zitten de kilo’s er zo weer aan. En bedenk dat het aannemen van een gezonde levensstijl niet alleen gaat om gewichtsverlies, maar ook om het verbeteren van je algehele welzijn en gezondheid op lange termijn. Moet daar dan niet de focus op liggen?

Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het aannemen van een gezonde levensstijl op een duurzame manier:

Stel realistische doelen: In plaats van te streven naar snelle resultaten, stel realistische doelen voor jezelf. Richt je op kleine, haalbare veranderingen in je levensstijl. Bijvoorbeeld, streef naar het toevoegen van meer groenten aan je maaltijden, of begin met het maken van een wandeling van 30 minuten per dag. Kleine stapjes kunnen na verloop van tijd leiden tot grote veranderingen.

Maak geleidelijke veranderingen: In plaats van plotselinge en drastische veranderingen door te voeren, focus op geleidelijke aanpassingen. Dit helpt je om nieuwe gewoonten op te bouwen en maakt het gemakkelijker om vol te houden. Bijvoorbeeld, begin met het vervangen van ongezonde snacks door gezondere opties, of verminder geleidelijk de hoeveelheid toegevoegde suikers in je drankjes.

Wees geduldig: Het is belangrijk om geduldig te zijn tijdens het proces van het aannemen van een gezonde levensstijl. Veranderingen gebeuren niet van de ene op de andere dag, dus wees vriendelijk voor jezelf en geef jezelf de tijd om aan te passen aan nieuwe gewoonten. Onthoud dat een langzame en gestage vooruitgang uiteindelijk duurzamer is dan een snelle maar tijdelijke verandering.

Vier succes en wees positief: Sta stil bij je prestaties en vier je successen, hoe klein ze ook mogen zijn. Dit zal je motiveren om door te gaan en je vertrouwen opbouwen. Focus op de positieve veranderingen die je hebt gemaakt in plaats van je te richten op eventuele tegenslagen.

Zoek steun: Het kan nuttig zijn om steun te zoeken bij familie, vrienden of een ondersteunende gemeenschap. Praat met anderen over je doelen en uitdagingen, en vraag om ondersteuning en aanmoediging. Je kunt ook overwegen om lid te worden van groepen of programma's die gericht zijn op een gezonde levensstijl, waar je gelijkgestemde mensen kunt ontmoeten en van hun ervaringen kunt leren. Het Wandelen & Afvallen Programma kan voor jou de juiste ondersteuning zijn om die duurzame verandering in te zetten en vol te houden. 

Leer van terugval: Terugval is normaal en hoort bij het proces van gedragsverandering. Als je een keer van je plan afwijkt, wees niet te streng voor jezelf. Bekijk het als een leermoment en vraag jezelf af wat je kunt leren van die situatie. Leer van eventuele terugvallen en gebruik die kennis om in de toekomst sterker te staan.

minder eten, meer bewegen

Onthoud dat het aannemen van een gezonde levensstijl een proces is dat tijd en toewijding vergt. Het is aanbevelenswaardig om ondersteuning te zoeken tijdens dit proces. Alle aspecten die hierboven in dit artikel zijn beschreven komen uitgebreid aan de orde in het Wandelen & Afvallen Lifestyle Programma. Op basis van psychologische en wetenschappelijke inzichten ondersteunt, begeleidt en motiveert dit programma je en zorgt dat jij resultaten kunt halen.  

lees ook het artikel:



Het Wandelen & Afvallen Platform

Je las een blogartikel van wandelenenafvallen.nl, de website van het Wandelen & Afvallen Platform van Bregje Schipper, wandelcoach, lifestylecoach en succesvol blogster op Wandelvrouw.nl.

Leuk dat je op deze website bent!

Slanker, fitter, gezonder en gelukkiger

Ben je geïnteresseerd in de combinatie wandelen en afvallen? Zou jij ook wel slanker, fitter, gezonder en gelukkiger willen worden door meer te wandelen? Het is niet ingewikkeld. Je moet alleen even weten hoe het moet. Je leert het in het 12-weeks online Wandelen en Afvallen Lifestyle Programma.

Meer over het programma →

Reactie plaatsen