Doe meer met je wandelingen: 10 tips om het leuk te houden
01 oktober 2020 

Doe meer met je wandelingen: 10 tips om het leuk te houden

Wandelen is een betere training dan de meeste mensen denken. Je hoeft er niet voor naar een sportschool of trainingslocatie. Nee, je kunt gewoon de deur uitlopen en het doen. Al bij 30 minuten per dag geeft wandelen enorme gezondheidsvoordelen, voel je je gelukkiger, leef je langer en helpt het je ook nog eens om af te vallen.  Deze low-impact beweging is perfect voor beginners, maar ook voor de gevorderde sporters biedt het vele voordelen. Nu nog volhouden en zorgen dat je gemotiveerd blijft. Dat kan met de volgende 10 tips.

1. Zorg voor een stap-doel

Of je nu een beginner bent, of een doorgewinterde wandelaar, het hebben van een stap-doel is een uitstekende motivatie om elke dag extra meters te maken. Zorg wel dat je een realistisch doel bepaald, anders zorgt het alleen maar voor frustratie en heb je eerder de neiging om er helemaal mee te stoppen. Een stapdoel van 10.000 stappen wordt vaak genoemd. Lees in dit blog waarom en vind hier ook de tools om je stappen te meten.

2. Verhoog je tempo en de duur

Wandel je vooral om gewicht te verliezen? Dan is resultaat een geweldige motivator. Onderzoek wijst uit dat je in de vetverbrandingsmodus loopt als je een tempo aanhoudt waarbij je ademhaling versnelt, je hart sneller moet kloppen en je het warm krijgt. Je lichaam zal eerst de beschikbare brandstof in je bloed en spieren verbranden, pas na een half uur komt het vet aan de beurt. Wil je dus het beste resultaat, dan zal je op een stevig tempo, langere wandelingen moeten maken. Je leert hier alles over in het Wandelen & Afvallen Programma. 

3. Doe het vaartspel

Leuk en ontzettend nuttig om je conditie te verbeteren is het vaartspel. Daarmee verdeel je je wandeling op in verschillende tempo’s. Bij het vaartspel ga je wandelen na een goede warming-up. Je start met stevig doorwandelen. Je focust je op een punt verderop (bijvoorbeeld 3 lantarenpalen verder) en wandelt op maximale snelheid (echt zo snel als je kunt) naar je punt. Je moet maximaal geven en raakt daarbij buiten adem. Daar ga je terug naar een normaal wandeltempo. Als je adem is genormaliseerd focus je je op een volgend punt. Weer ga je op maximaal tempo naar dat punt. En zo verder.

4. Doe mee met wekelijkse online wandeltraining

Wekelijks nieuwe opdrachten krijgen en daarmee aan je conditie en wandeltechniek werken. Dat klinkt toch goed? Daarmee blijf je gemotiveerd en is het niet moeilijk om wandelen vol te houden. De Wandeltrainer biedt dit online train-door-programma aan. Check het hier.

5. Luister muziek of een podcast

Het is heerlijk om voor de verandering het eens lekker rustig aan te doen en met oortjes in te wandelen. Zet je favoriete playlist op of luister naar een podcast. Twan Huys maakte een mooie serie interviews met verschillende BN-ers tijdens het wandelen. Een andere leuke podcast is die van Avontuurlijke Vrouwen. Daarin praat wandelaar, schrijver en wereldreizigster Antonette Spaan met andere avontuurlijke vrouwen.

wandel wegwijzer

6. Verander van omgeving

Heb je het gehad met hetzelfde rondje rond de kerk? Verander dan van omgeving. Zoek op het internet naar een leuke wandelroute. Het zal je verbazen welke routes er bij in de buurt zijn die je nog helemaal niet kende. Goede websites om wandelroutes te zoeken zijn bijvoorbeeld de Wandelzoekpagina of RouteYou.nl. Hou je van natuurwandelingen met een thema kijk dan eens bij de routes van Staatsbosbeheer.nl.

7. Ga met stokken lopen

Probeer eens met stokken te gaan lopen. Een leuke oefening voor als je straks de bergen in gaat, of met een zware rugzak gaat wandelen. Met stokken lopen is iets anders als Nordic Walking. Dat is echt helemaal tof, maar daar moet je wel les voor nemen. Nieuwsgierig naar het verschil tussen lopen met stokken en Nordic Walking? Lees dan dit blog: 6 weetjes over lopen met wandelstokken.

8. Zoek een wandelmaatje of sluit je aan bij een vereniging

Het kan super gezellig zijn om met een wandelmaatje te gaan wandelen. Er is vast iemand in je omgeving te vinden die ook graag samen wandelt. Maak een vaste afspraak voor een vast moment, dan heb je meer kans dat het ook doorgaat. Wat altijd doorgaat, en wat de sleur aardig kan doorbreken is meewandelen met de wandelvereniging bij jou in de buurt. Je gaat dan met meerder mensen op stap. Er zit altijd wel iemand tussen die een goed verhaal heeft en waar je leuk mee kan praten. Nog leuker is dat wandelverenigingen ook vaak wandeltrainingen aanbieden. Hier kan je bijvoorbeeld Nordic Walking leren of je wandeltechniek en conditie verbeteren.

9. Investeer in een kekke wandeluitrusting

Outdoor shoppen is het leukste wat er is. Koop een praktische wandelbroek, investeer in goede wandelschoenen en geef geld uit aan regenkleding. Dit motiveert straks aan alle kanten. Natuurlijk wil je je nieuwe outfit graag dragen, je regenkleding testen en blijf je stug doorwandelen, anders is het zonde van het geld.

10. Train voor een groot wandelevenement

Zoek je motivatie om meer en langer te wandelen? Geef je dan op voor een groot wandelevenement. Trainen voor bijvoorbeeld de Nijmeegse Vierdaagse is iets wat iedereen begrijpt. Kun je wel wat hulp gebruiken met trainingsschema’s, kijk dan eens bij de Wandeltrainer. Die heeft een online trainingsprogramma om je voor te bereiden op meerdaagse tochten.

Overigens best kans dat de Nijmeegse Vierdaagse komend jaar ook niet doorgaat vanwege corona. Maar laat je niet ontmoedigen, er is altijd nog de alternatieve Nijmeegse Vierdaagse. Ook leuk.


Het Wandelen & Afvallen Platform

Je las een blogartikel van wandelenenafvallen.nl, de website van het Wandelen & Afvallen Platform van Bregje Schipper, wandelcoach, lifestylecoach en succesvol blogster op Wandelvrouw.nl.

Leuk dat je op deze website bent!

Slanker, fitter, gezonder en gelukkiger

Ben je geïnteresseerd in de combinatie wandelen en afvallen? Zou jij ook wel slanker, fitter, gezonder en gelukkiger willen worden door meer te wandelen? Het is niet ingewikkeld. Je moet alleen even weten hoe het moet. Wandel je mee in het 12-weeks online Wandelen en Afvallen Lifestyle Programma?

Meer over het programma →

Reiskoffer
Door

Reiskoffer

op 09 Sep 2021

Goede Tips Bregje. Wanneer je overigens van plan bent om tijdens je vakantie meer te gaan wandelen is een goede voorbereiding ook noodzakelijk. Naast een goede uitrusting is het ook belangrijk om al thuis wat te oefenen met deze nieuwe materialen. Met een gevulde rugzak wandelen in de warmte is best inspannend en daarom wellicht ook verstandig om alvast thuis te oefenen. Ook het gemak van je huidige uitrusting kun je dan goed op de proef stellen.

Reactie plaatsen